H προπόνηση με βάρη

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Τι μπορεί ένας αθλητής
να πάρει από την προπόνηση με βάρη;
   
H προπόνηση με βάρη χρησιμοποιείται από ομάδες και κολυμβητές σε όλο τον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια. Είναι γνωστό ότι με αυτή την προπόνηση ένας αθλητής μπορεί να αυξήσει τη δύναμή του κι έτσι να βελτιώσει και την ταχύτητά του στο νερό. Αλλά πόσο σημαντικό για την επιτυχία μέσα στην πισίνα είναι το πόσο βάρος θα σηκώσει;
Ένας πρωταρχικός λόγος για να κάνουμε προπόνηση δύναμης στο γυμναστήριο είναι η πρόληψη τραυματισμών. Τα πιο δυνατά και γυμνασμένα σώματα είναι λιγότερο ευάλωτα σε τραυματισμούς Ειδικά κάποιες συγκεκριμένες όταν είναι αδύναμες περιοχές αποτελούν συνήθη στόχο για ένα άθλημα. Η ανάπτυξη της δύναμης μεταφράζεται σε: ταχύτερους κολυμβητές και ενισχυμένη αθλητική απόδοση.
Η προπόνηση με βάρη έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η άρση βαρών μπορεί να αναστείλει την ικανότητά σας να κολυμπάτε τόσο γρήγορα όσο σε προηγούμενες περιόδους της σεζόν ή στο τέλος της προετοιμασίας όταν θα έχετε σταματήσει το γυμναστήριο. Η γυμναστική με βάρη «σπάει» τους μυς σας, έτσι ώστε να τους «χτίσει» ξανά, και καλύτερα. Ως εκ τούτου, η άρση περισσότερων και περισσότερων κιλών κατά πάσα πιθανότητα θα περιορίσει αρχικά, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, την ταχύτητά σας στην κολύμβηση.
Σίγουρα η γυμναστική με βάρη μπορεί να ωφελήσει τις επιδόσεις ενός αθλητή κατά την έναρξη και καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν. Προετοιμάζει τον αθλητή τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά για τον ανταγωνισμό και είναι εξαιρετικά σημαντική.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που συχνά είναι μέρος πολλών προπονήσεων στο γυμναστήριο είναι η «κάρδιο-προπόνηση». Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη σημασία της, καθώς και κατά πόσον ή όχι ορισμένοι αθλητές θα πρέπει να κάνουν περισσότερο τέτοια άσκηση σε σχέση με την άσκηση που φέρει εξωτερικά βάρη.
Αυτό εξαρτάται από τον αθλητή και τα αγωνίσματα που κολυμπά. Ένας κολυμβητής αποστάσεων δε χρειάζεται να κάνει τόσο πολύ ασκήσεις με βάρη όσο ένας sprinter, και το αντίστροφο, ένας sprinter δεν χρειάζεται να κάνει τόση καρδιαγγειακή άσκηση όσο ένας κολυμβητής αποστάσεων. Και οι δύο είναι σημαντικές και συνεπώς θα πρέπει να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ των δύο.
Για να προσδιορίσετε ποιο είδος προπόνησης είναι πιο σημαντικό εξαρτάται από τους στόχους σας. Για έναν κολυμβητή αποστάσεων, οι καρδιαγγειακές ασκήσεις είναι απαραίτητες. Εάν ο στόχος ενός κολυμβητή είναι να αποκτήσει δύναμη, τότε η άρση βαρών θα πρέπει να είναι το επίκεντρο. Συνήθως, ένα προσεκτικά σχεδιασμένο πλάνο με συνδυασμό και των δύο είναι το καλύτερο.
Όπως είδαμε, η προπόνηση στο γυμναστήριο και με βάρη είναι προφανώς ένα κρίσιμο ζήτημα για την επίδοση ενός αθλητή σε μακροπρόθεσμη βάση. Για το κολύμπι, η προπόνηση με βάρη είναι ένας καλός κι εύκολος τρόπος για να φέρετε δύναμη μέσα στο νερό.
Ο κύκλος με τον οποίο ένας κολυμβητής μπορεί να κάνει προπόνηση με βάρη κατά μέσο όρο είναι δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα. Περιλαμβάνονται ασκήσεις με καθίσματα (squats), πιέσεις στήθους στο πάγκο, κωπηλατική, άρσεις «θανάτου», έλξεις, βυθίσεις καθώς και διάφορες άλλες ασκήσεις για τον πυρήνα.
Στόχος πρέπει να είναι να στοχεύετε σε κάθε ομάδα μυών. Ένα πρόγραμμα γυμναστηρίου για ολόκληρο τον χρόνο είναι το ιδανικό και η ένταση της προπόνησης θα ποικίλει ανάλογα με το σημείο και την περίοδο που βρίσκεστε.
Έτσι ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα;
Ένα προφανές πλεονέκτημα είναι η σημαντική αύξηση της ισχύος, της μάζας του σώματος, η ψυχική ανθεκτικότητα καθώς και η συνολική δύναμη του σώματος. Επίσης, η άρση περισσότερων κιλών μεταφράζετε σε περισσότερους μυς για να κινηθείτε μέσα στο νερό με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Το μεγάλο μειονέκτημα της προπόνησης με βάρη είναι η πιθανότητα τραυματισμού. Χωρίς την κατάλληλη προθέρμανση ή ενός ειδικευμένου ατόμου να διδάξει σωστά και να επιβλέψει, ένας σοβαρός τραυματισμός είναι πιθανός. Επίσης, πρέπει να εφαρμοστεί η προοδευτική υπερφόρτωση και ποικιλία στις ασκήσεις για να βλέπετε συνεχώς κέρδος. Η προπόνηση δύναμης είναι σκληρή, πολύ σκληρή και οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πάρα πολύ «μαλακοί» για να μπορούν να ανταπεξέρχονται σε συνεχή βάση. Αυτό οδηγεί στην απογοήτευση και τα επιθυμητά αποτελέσματα δεν επιτυγχάνονται.
Η γυμναστική με βάρη είναι σημαντική για κάθε τύπο προγράμματος, αλλά πάντα δεν υπάρχει μια στιγμή που γίνεται πιο βαριά από όσο αντέχετε;
Ένα καλό πρόγραμμα δε θα γίνει ποτέ πολύ επίπονο, ούτε θα βλάψει πρακτικά τις επιδόσεις σας, αρκεί να σχεδιαστεί και να γίνει με τους σωστούς κύκλους. Κάθε αθλητής ανταποκρίνεται διαφορετικά σε ένα πρόγραμμα με βάρη. Συνεπώς, είναι σημαντικό για έναν προπονητή να συμμετέχει και να παρακολουθεί το πρόγραμμα της γυμναστικής.
Θέλετε ένα πρόγραμμα εκγύμνασης που να συμπληρώνει ένα πρόγραμμα κολύμβησης με στόχο να βοηθήσει να «αφομοιωθεί» η δύναμη που έχει αποκτηθεί, στο νερό.
Τι μπορεί ένας αθλητής να πάρει από την προπόνηση με βάρη;
Η προπόνηση δύναμης κάνει τους αθλητές τόσο ψυχικά όσο και σωματικά πιο σκληρούς και προετοιμάζει το σώμα τους για τον ανταγωνισμό. Βοηθάει τους αθλητές να αισθάνονται καλά για τον εαυτό τους. Ισχυρότεροι, πιο δυνατοί κολυμβητές κινούνται γρηγορότερα και επιταχύνουν γρηγορότερα. Αυτό τους επιτρέπει να είναι σε καλύτερη θέση, να ωθήσουν το σώμα τους ταχύτερα μέσα στο νερό. Επιπλέον, με δεδομένο το κατάλληλο περιβάλλον, η προπόνηση δύναμης χρησιμεύει ως μια δραστηριότητα «συγκόλλησης» της ομάδας. Μια σκληρή προπόνηση με τους συναθλητές σας, σας φέρνει ως ομάδα πιο κοντά και βοηθάει τους αθλητές να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζετε ότι μπορείτε να στηριχτείτε στο συναθλητή σας στο «πεδίο της μάχης» και ότι θα σας βοηθήσει να μην τα εγκαταλείψετε.
ΠΗΓΗ:swimming.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κ.Ο.Ε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 2021-2024

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΑΛΦΑ ΝΙΚΗ
ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΓΚΕΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΤΑΜΙΑΣ
ΡΕΒΥΘΗ ΕΥΤΥΧΙΑ
ΕΦ.ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΕΦ.ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
ΚΑΛΦΑΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΕΦ.ΥΛΙΚΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΕΙΔ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΥΒΑΡΑ ΣΟΦΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΦΛΩΡΕΝΤΗ-ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΑΝΔΡΙΑΝΗ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ Κ.
ΣΤΟΥΠΗΣ Γ.
ΜΑΤΖΑΒΑΚΗ Α.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

email: n.o.aliveriou61@gmail.com

Τηλ.& fax: 2223023650

Γραφεία: Κάραβος Αλιβερίου Τ.Κ. 34500

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ROAD TO TOKYO - ΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ