Σχέσεις πολιτικής και αθλητισμού

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Η σχέση του αθλητισμού με την πολιτική αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων, επιστημονικών συνεργασιών και συνεδρίων. Οι απόψεις είναι διαφορετικές. Άλλοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν δεσμοί μεταξύ πολιτικής και αθλητισμού, και άλλοι
υποστηρίζουν την απόλυτη θέση ότι ο αθλητισμός είναι εκτός πολιτικής.
Η πολιτική είναι ένας τομέας δραστηριοτήτων που αφορά σχέσεις μεταξύ κρατών, κοινωνικών τάξεων, κομμάτων, εθνών και άλλων κοινωνικών ομάδων. Κεντρικός δε άξονας της πολιτικής δραστηριότητας είναι η κατάκτηση ή η άσκηση εξουσίας. Εξάλλου ο αθλητισμός ως σύστημα συναγωνισμού (ανθρώπινων αναμετρήσεων σε πραγματικές συνθήκες) και προετοιμασίας για συναγωνισμό, δεν είναι πολιτική δραστηριότητα. Παρ' όλα αυτά, οι αγώνες και οι άλλες αθλητικές δραστηριότητες μπορούν, ανεξάρτητα από τη θέληση και την πρόθεση των οργανωτών, να έχουν κάποια επίδραση στην επίλυση πολιτικών προβλημάτων στις σχέσεις μεταξύ κοινωνικών ομάδων, εθνών ή κρατών.
Ο αθλητισμός συχνά χρησιμοποιείται, συνειδητά, για διάφορους πολιτικούς σκοπούς ή και ανθρωπιστικούς, όπως την ενίσχυση της ειρήνης και φιλίας μεταξύ κρατών. Όμως χρησιμοποιείται και για εγωιστικούς, όπως π.χ. για την αύξηση του κύρους, είτε ενός κόμματος, είτε ενός συστήματος, είτε ενός ατόμου. Όπως, προκύπτει από τα πιο πάνω, ο αθλητισμός δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα. Μπορεί, όμως, να επηρεάσει με κάποιον τρόπο τον πολιτικό χώρο.
Σκοπός του αθλητισμού είναι να προσφέρει στους νέους ένα σύστημα
ανθρωπιστικών αξιών και γνώσεων, δεξιοτήτων, ενδιαφερόντων και πεποιθήσεων.
Αν η επιρροή του αθλητισμού είναι μακρόχρονη και αποτελεσματική, τότε μπορεί να αποκτήσει μια σταθερή θέση στην όλη προσωπικότητα του ανθρώπου, ώστε να γίνει φιλοσοφία ζωής. Να ρυθμίζει τις πράξεις του, τις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους, ανεξάρτητα φυλής ή ιδεολογίας. Επίσης, μπορεί να εμπνεύσει σεβασμό στην ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στη συνεργασία και σε άλλες πνευματικές και ηθικές αξίες.
Με αυτόν τον τρόπο ο αθλητισμός μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία απομάκρυνσης των πολιτικών αντιπαραθέσεων και παράλληλα στην αναζήτηση τρόπων για συμφιλίωση και συνεργασία, για την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων της κοινωνίας και ανθρωπότητας. 

ΠΗΓΗ:η σημερινη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κ.Ο.Ε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 2021-2024

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΑΛΦΑ ΝΙΚΗ
ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΓΚΕΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΤΑΜΙΑΣ
ΡΕΒΥΘΗ ΕΥΤΥΧΙΑ
ΕΦ.ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΕΦ.ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
ΚΑΛΦΑΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΕΦ.ΥΛΙΚΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΕΙΔ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΥΒΑΡΑ ΣΟΦΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΦΛΩΡΕΝΤΗ-ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΑΝΔΡΙΑΝΗ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ Κ.
ΣΤΟΥΠΗΣ Γ.
ΜΑΤΖΑΒΑΚΗ Α.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

email: n.o.aliveriou61@gmail.com

Τηλ.& fax: 2223023650

Γραφεία: Κάραβος Αλιβερίου Τ.Κ. 34500

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ROAD TO TOKYO - ΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ