Αθήνα 2004: Επτά χρόνια μετά

Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Σαν σήμερα πριν από επτά χρόνια άνοιγε η αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Το Sport24.gr θυμάται. Που βρίσκονται οι Έλληνες Ολυμπιονίκες της Αθήνας.
Εσείς που βρισκόσασταν στις 13 Αυγούστου του 2004; Σαν σήμερα πριν από επτά
χρόνια η Αθήνα αποτέλεσε και πάλι το κέντρο του κόσμου για όλους τους... καλούς λόγους.

Επτά χρόνια μετά είναι μια σωστή στιγμή για να θυμηθούμε τη μοναδική φορά που βρέθηκαν, ταυτόχρονα, στη χώρα μας οι καλύτεροι αθλητές στον κόσμο. Άλλωστε επτά χρόνια είναι η περίοδος που δίνει η ΔΟΕ σε μια οικοδέσποινα για να προετοιμαστεί.
Με δεδομένη την οικονομική πραγματικότητα στην οποία συμβιβαζόμαστε όλοι, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι το... σπορ αποδείχθηκε ακριβό. Η Αθήνα (η Αττική για την ακρίβεια) ήταν ήδη μια υπερκατοικημένη πόλη, άρα ο μύθος περί χαμένης ευκαιρίας να την αναπλάσουμε όπως η Βαρκελώνη, καταρρίπτεται.

Φυσικά και δεν έγιναν υποδομές, φυσικά και δεν αναβαθμίστηκαν συγκεκριμένες περιοχές. Φυσικά και δεν... άνοιξαν δουλειές, αφού στόχος όλων (και λέμε όλων) ήταν το γρήγορο κέρδος, η λογική "να αρπάξουμε ό,τι μπορούμε". Κάποιοι έκαναν δουλειές με το κράτος και έγιναν ακόμα πλουσιότεροι.

Οι μοναδικοί που δεν πήγαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες για να βγάλουν λεφτά, για το γρήγορο κέρδος ήταν οι ίδιοι οι αθλητές. Ακόμα και αν η κυβέρνηση που πήρε τη διοργάνωση και η κυβέρνηση που την ολοκλήρωσε, είχε δώσει εντολή "να πάρουμε όσα περισσότερα μετάλλια μπορούμε".

Η... πραγματικά χαμένη ευκαιρία

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αθλητικά η Ελλάδα δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε με την Αυστραλία. Οι επιτυχίες των αθλητών των ΗΠΑ στην Ατλάντα το 1996 και της Αυστραλίας στο Σίδνεϊ το 2000 είναι το αποτέλεσμα μιας αθλητικής παράδοσης και μιας οργάνωσης που συνδέεται με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Οι Κινέζοι που ακολούθησαν έχουν παράδοση στην ενόργανη γυμναστική, στις καταδύσεις, στο πινγκ πονγκ, στην άρση βαρών, όμως στην κωπηλασία ή στα δυναμικά αθλήματα που δεν είχαν άντλησαν ταλέντα από το αθλητικό σύστημα. Οι Βρετανοί, η σειρά των οποίων έρχεται σε λιγότερο από ένα χρόνο, χρησιμοποίησαν ακόμα και αγγελίες για να φτιάξουν ομάδα στο χάντμπολ. Καθημερινούς ανθρώπους που έγιναν αθλητές και κατακτούν μετάλλια, σήμερα, στην κωπηλασία για παράδειγμα!

Εμείς δεν αναδείξαμε καινούργιους αθλητές. Οι περισσότεροι από τους Έλληνες αθλητές που κέρδισαν 16 ολυμπιακά μετάλλια ήταν ήδη καταξιωμένοι. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας αποτέλεσαν το αποκορύφωμα στην καριέρα τους. Αρκετοί εγκατέλειψαν τα επόμενα χρόνια.

Τι απέγιναν οι Έλληνες Ολυμπιονίκες

Ορισμένοι υπήρξαν θύματα του ίδιου του αθλήματος τους. Ο Νίκος Συρανίδης και ο Θωμάς Μπίμης που έφτασαν, ανέλπιστα, στο πρώτο χρυσό μετάλλιο της χώρας στις συγχρονισμένες καταδύσεις 3 μέτρων ουσιαστικά δεν έκαναν αγώνα ξανά μαζί.

Ο Συρανίδης δεν αγωνίστηκε ξανά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ ο Μπίμης με νέο παρτενέρ δεν κατάφερε να διακριθεί στο Πεκίνο τέσσερα χρόνια αργότερα.

Στην Κίνα μόνο ο κωπηλάτης Βασίλης Πολύμερος στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, η ιστιοπλόος Σοφία Μπεκατώρου και ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης στο τάε κβον ντο κατάφεραν να ανέβουν ξανά στο βάθρο τέσσερα χρόνια μετά την Αθήνα.

Ο Πολύμερος αναζήτησε άλλο πλήρωμα μετά την απόφαση του "χάλκινου" Ολυμπιονίκη στην Αθήνα, Νίκου Σκιαθίτη να αποχωρήσει από την εθνική ομάδα μετά το 2006. Με τον Δημήτρη Μούγιο έφτασαν στο αργυρό το 2008, όμως ο Πολύμερος σταμάτησε να αγωνίζεται πέρυσι, ένα χρόνο μετά την επιστροφή του Σκιαθίτη στα εθνικά κλιμάκια.

Η Μπεκατώρου με την Αιμιλία Τσουλφά ήταν ανίκητες στα 470. Κορυφαίες ιστιοπλόοι της χρονιάς το 2002, πήραν ακόμα έναν τίτλο το 2004 λίγους μήνες μετά το χρυσό στην Αθήνα. Η Τσουλφά αποσύρθηκε για να κάνει οικογένεια, ωστόσο παραμένει κοντά στο άθλημα.

Η Μπεκατώρου πάλι κατάφερε και τα συνδύασε και τα δύο: Το 2008 έφτασε στο χάλκινο μετάλλιο στα Yngling στο Κινγκντάο  και ένα χρόνο αργότερα απέκτησε ένα αγοράκι με τον Ολυμπιονίκη Ανδρέα Κοσματόπουλο. Συμμετείχε σε αγώνες ανοιχτής θαλάσσης, δίχως να έχει κλείσει την πόρτα στην ολυμπιακή ιστιοπλοΐα.

Ο Νικολαΐδης ζει ευτυχισμένος με τη σύντροφο του, Ρούξι Ντουμιτρέσκου και το παιδί τους. Μετά το αργυρό στην Αθήνα, το αργυρό στο Πεκίνο, ονειρεύεται δικαίως το χρυσό στο Λονδίνο με την οικογένεια του να βρίσκεται στην κερκίδα.

Από το βάθρο στην... προεδρική καρέκλα

Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας έλειψε η μεγάλη στιγμή. Ένα παγκόσμιο ρεκόρ στον στίβο ή οκτώ χρυσά μετάλλια από τον Μάικλ Φελπς (σ.σ. στην Αθήνα κέρδισε οκτώ, μόνο που τα έξι ήταν χρυσά).

Για τους Έλληνες συγκλονιστική στιγμή αποτέλεσαν το "αντίο" του Πύρρου Δήμα ή... η βουτιά στο νερό του Νικόλα Κακλαμανάκη όταν ενημερώθηκε ότι πήρε το αργυρό μετάλλιο ή ο πανηγυρισμός της Φανής Χαλκιά στα 400μ. εμπόδια και τα μέτρα που είχε αφήσει πίσω της αντιπάλους της

Ο Δήμας, ο ενδοξότερος Έλληνας αθλητής σε ατομικό αγώνισμα, μπήκε μπροστά στην άρση βαρών όταν το άθλημα διαλύθηκε το 2008 χάρη στο σκάνδαλο ντόπινγκ. Σήμερα είναι λογαχός και πρόεδρος της ομοσπονδίας (ΕΟΑΒ), όπως και ο Ολυμπιονίκης Κώστας Θάνος στην πάλη.

Ο Κακλαμανάκης συνεχίζει να δαμάζει τα κύματα μέχρι σήμερα και σαραντάρης πλέον τα έδωσε όλα και στο Πεκίνο. Η Φανή Χαλκιά τιμωρήθηκε με αποκλεισμό για χρήση απαγορευμένων ουσιών, δεν συμμετείχε στο Πεκίνο και επέστρεψε στους στίβους τους τελευταίους μήνες.

Από την Αθήνα στο Λονδίνο

Η οικογένεια της Έλλης Μυστακίδου βοηθάει την "αργυρή" Ολυμπιονίκη της Αθήνας στο τάε κβον ντο να διεκδικήσει το εισιτήριο πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Αποσύρθηκε μετά το Πεκίνο, έγινε μητέρα και επανήλθε δύο χρόνια μετά. Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες Ενόπλων Δυνάμεων και όπως είπε στο Sport24.gr χω μπροστά μου αγώνες πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αν τα καταφέρω, έχει καλώς. Δεν είχα φανταστεί πως θα ήταν τα πράγματα μετά το μωρό. Η οικογένεια μου με βοηθάει πολύ". Η Μυστακίδου συνεχίζει να ζει και να προπονείται στα Γιαννιτσά.

Επτά αθλητές ακόμη συνεχίζουν και για το Λονδίνο. Πέρα από τον Νικολαΐδη, ο "χρυσός" Ολυμπιονίκης Ηλίας Ηλιάδης, ο "χρυσός" Ολυμπιονίκης Δημοσθένης Ταμπάκος και οι πολίστριες Κική Λιόση, Αντιγόνη Ρουμπέση, Γιούλη Λαρά και Άντι Μελιδώνη.

Ξεκινώντας από τις τέσσερις τελευταίες, παγκόσμιες πρωταθλήτριες στη Σαγκάη, έχουν απολαύσει μεγαλεία στο νερό και... αδιαφορία έξω από αυτό. Ζητούν να αποκατασταθούν επαγγελματικά και οι συναθλήτριες τους, καθώς οι ίδιες ήταν ευτυχώς τυχερές και πρόλαβαν τα προνόμια.

Ο Ηλιάδης, ο νεαρότερος Ολυμπιονίκης μας στην Αθήνα, συνέχισε να διακρίνεται και μετά το 2004. Ορίστηκε σημαιοφόρος στο Πεκίνο σε μια κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις από το χώρο του μπάσκετ και όχι μόνο. Μετά τα χειρουργεία συνεχίζει να παραμένει στην κορυφή του αθλήματος του όντας παγκόσμιος πρωταθλητής.

Ο Ταμπάκος συμμετέχει κατά διαστήματα σε διεθνείς αγώνες. Θα είναι όμως δύσκολη η συμμετοχή του στο Λονδίνο, καθώς η πρόκριση έρχεται μέσω της παρουσίας των Ελλήνων στο ομαδικό αγώνισμα. Θεωρείται ακατόρθωτο να στείλουμε πλήρη ομάδα (έξι γυμναστές) στο Λονδίνο και μάλλον θα αρκεστούμε σε τουλάχιστον δύο εισιτήρια.

Αυτούς τους... χάσαμε

Η εκπληκτική Τασούλα Κελεσίδου δεν απολάμβανε ποτέ την παρουσία της στις τηλεοπτικές κάμερες. Άφησε τη δισκοβολία μετά το αργυρό μετάλλιο στην Αθήνα και ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη με την οικογένεια της. Άλλη "Κελεσίδου" δεν έχει βγάλει ο ελληνικός αθλητισμός.

Η Μιρέλα Μανιάνι άφησε και εκείνη με τη σειρά της το ακόντιο και έπιασε το μπιμπερό, ζώντας ευτυχισμένη πλέον στο πλευρό του διεθνή μπασκετμπολίστα Γιάννη Γιαννούλη. Κι εκείνη είχε χαθεί μετά το... δημόσιο διαζύγιο από το δεύτερο σύζυγο της.

Η Αθανασία Τσουμελέκα πιάστηκε ντοπέ στο Πεκίνο και αφοσιώθηκε στην οικογένεια της. Ούτε και η Πηγή Δεβετζή θα έχει το φινάλε στη μεγάλη καριέρα της που ήθελε, αφού σε μια... περίεργη υπόθεση τιμωρήθηκε με διετή αποκλεισμό από την ενεργό δράση.

Τέλος, ο "χάλκινος" Ολυμπιονίκης στην πάλη, Αρτιόμ Κιουρεγκιάν δεν (πρέπει να) ασχολείται πλέον με τον αθλητισμό. Το 2009 ήταν η τελευταία καταγεγραμμένη συμμετοχή του σε πανελλήνιο πρωτάθλημα, όπου τερμάτισε πέμπτος στην κατηγορία του. 

Τα ελληνικά μετάλλια στην Αθήνα

Χρυσό
Νίκος Συρανίδης-Θωμάς Μπίμης Καταδύσεις ( Συγχρονισμένες 3μ.)
Ηλίας Ηλιάδης Τζούντο (-81 κιλά)
Σοφία-Μπεκατώρου-Αιμιλία Τσουλφά Ιστιοπλοΐα (470)
Δημοσθένης Ταμπάκος Ενόργανη Γυμναστική (κρίκοι)
Αθανασία Τσουμελέκα Στίβος (20χλμ. βάδην)
Φανή Χαλκιά Στίβος (400μ. εμπόδια)

Αργυρό
Τασούλα Κελεσίδου Στίβος (δισκοβολία)
Πηγή Δεβετζή Στίβος (τριπλούν)
Νικόλας Κακλαμανάκης Ιστιοπλοΐα (Μιστράλ)
Εθνική γυναικών Πόλο
Έλλη Μυστακίδου Ταε Κβον Ντο (+67 κιλά)
Αλέξανδρος Νικολαΐδης Τάε Κβον Ντο (+80 κιλά)

Χάλκινο
Πύρρος Δήμας Άρση Βαρών (85 κιλά)
Βασίλης Πολύμερος-Νίκος Σκιαθίτης Κωπηλασία
Αρτιόμ Κιουρεγκιάν Πάλη (55 κιλά)
Μιρέλλα Μανιάνι Στίβος (Ακοντισμός)

* Το κείμενο αναφέρεται στους Έλληνες αθλητές που κατέκτησαν μετάλλιο το 2004. Υπήρξαν και πολλοί άλλοι που πλασαρίστηκαν στην πρώτη οκτάδα και φυσικά είναι και εκείνοι Ολυμπιονίκες όπως ο Γιώργος Μαρκούλας στην άρση βαρών, ο ιστιοπλόος Αιμίλιος Παπαθανασίου, η εθνική ανσάμπλ.
ΠΗΓΗ:sport24.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κ.Ο.Ε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 2021-2024

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΑΛΦΑ ΝΙΚΗ
ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΓΚΕΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΤΑΜΙΑΣ
ΡΕΒΥΘΗ ΕΥΤΥΧΙΑ
ΕΦ.ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΕΦ.ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
ΚΑΛΦΑΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΕΦ.ΥΛΙΚΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΕΙΔ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΥΒΑΡΑ ΣΟΦΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΦΛΩΡΕΝΤΗ-ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΑΝΔΡΙΑΝΗ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ Κ.
ΣΤΟΥΠΗΣ Γ.
ΜΑΤΖΑΒΑΚΗ Α.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

email: n.o.aliveriou61@gmail.com

Τηλ.& fax: 2223023650

Γραφεία: Κάραβος Αλιβερίου Τ.Κ. 34500

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ROAD TO TOKYO - ΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ