Κ.Μπούρικας: Ήθελε πάντα τη νίκη-Μια σταδιοδρομία με τέσσερις περιόδους δράσης...

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1933. Φοίτησε στο Β' Γυμνάσιο Αρρένων Χαλκίδας και είχε Γυμναστές τον Δημήτριο Βοττέα και Ευστάθιο Πρωτόπαπα. Υπήρξε αθλητής, κατά τα μαθητικά του χρόνια, στους δρόμους ταχύτητας, στο λιθάρι, στη σφαίρα, στον ακοντισμό, που είχε και το Πανευβοϊκό ρεκόρ με επίδοση (49.87 μέτρα) και στο μήκος. Υπήρξε και καλός κολυμβητής στο ελεύθερο, όπου είχε κατακτήσει αρκετές νίκες. Είχε ιδιαίτερη απόδοση στο Μπάσκετ και στο Βόλλεϋ.
Στο στίβο ανήκε στο σύλλογο "Α.ΕΝΩΣΙΣ" και στην κολύμβηση στο "Ν.Ο.ΧΑΛΚΙΔΑΣ". Οι αθλητικές του διακρίσεις ήταν σε τοπικό
και Πανελλήνιο επίπεδο.
Κατά τα έτη 1957-1969, είχε αναλάβει την προπόνηση Στίβου και αθλοπαιδιών της Προποντίδος, εν συνεχεία στην ομάδα του Α.Ο.Ευρίπου. Στον Α.Ο.ΧΑΛΚΙΣ εκτός την προπόνηση στίβου και αθλοπαιδιών, επί πλέον κατά διαστήματα είχε αναλάβει και την προπόνηση του ποδοσφαίρου. Τέλος προπονητής κολύμβησης στο Ν.Ο.ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ, και την συμμετοχή του ομίλου στο πρωτάθλημα κολύμβησης Ν/Αν. Ελλάδος (1967) με αρκετές διακρίσεις για τους κολυμβητές του.
Η μεγαλύτερη αθλητική επιτυχία του ήταν ήταν το 1957 στο στρατιωτικό πένταθλο. Εκπροσωπώντας την Ελλάδα στους στρατιωτικούς αγώνες του ΣΙΣΜ, κατέκτησε την 3η θέση, ανάμεσα από 178 εκπροσώπους όλων των κρατών και βέβαια ήταν πρώτος μεταξύ όλων των Ελλήνων, που έλαβαν μέρος. Το στρατιωτικό πένταθλο περιελάμβανε τα εξής αγωνίσματα: 
-Ρίψη χειροβομβίδας σε μήκος και ακρίβεια.
-Σκοποβολή από απόσταση 200μ. με ταχεία και βραδεία βολή.
-Κολύμβηση 50μ. με εμπόδια.
-Δρόμος 5 μιλίων σε ανώμαλο έδαφος.
-Πέρασμα 500μ. από διάφορα εμπόδια.
Υπόψη ότι ο Κώστας Μπούρικας είχε και ιδιαίτερες ικανότητες, που ελάχιστοι γνώριζαν. Ήταν άριστος στην σκοποβολή, ικανότατος κολυμβητής, σπουδαίος αθλητής στον ακοντισμό (ρίψη χειροβομβίδας) και καλός στην ενόργανη γυμναστική (στίβος με όργανα-500μ.). Εάν ήταν και καλός αθλητής στις μεγάλες αποστάσεις θα νικούσε άνετα!
Το ΣΙΣΜ διοργάνωνε και τελούσε αγώνες όλων των αθλημάτων. Η χώρα μας, ως μέλος του στρατιωτικού αυτού συνασπισμού κρατών, μετείχε των αγώνων με ιδιαίτερες και αρκετές διακρίσεις.
Την στρατιωτική του θητεία εξεπλήρωσε ως έφεδρος Αν/γος διδάσκοντας στο στρατιωτικό σχολείο Σωματικής Αγωγής, που τότε είχε ως έδρα τη Χαλκίδα.
Μετά το πέρας της στρατιωτικής του θητείας, διορίσθηκε ως Δ/ντης-προπονητής αθλημάτων στο Εθνικό Στάδιο Χαλκίδας από τον Μάρτιο του 1959 έως το Μάρτιο του 1963 και αναβίωσε τον χειμάζοντα κλασικό αθλητισμό, οδηγώντας τον σε Πανελλήνιες επιτυχίες.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένους αθλητές, που με τις επιτυχίες τους αποτέλεσαν πόλο έλξης και για άλλους νέους ν' ασχοληθούν με το στίβο, όπως ο Σπύρος Αθανασίου, που το 1961 κατέκτησε την 1η θέση στα 100μ. με 11", την δεύτερη στα 200μ. και 3η στο μήκος, κατά τους Πανελλήνιους αγώνες, που είχαν γίνει στο Παναθηναϊκό Στάδιο, το Νίκο Λάλο, τον Ντίνο Σιδεράκη, τον Σπύρο Κατσαρή, τον Παναγιώτη Ελληνικό, τον Παναγιώτη Στενό, τον Κώστα Αποστολίδη, τον Δημήτριο Κατσούλη, τον Γιάννη Κορωναίο, την Φωτεινή Μαγγελάκη, την Ελένη Μακρίδου, την Κυριακή Δαύρη, την Μαρία Παπίλα και μια στρατιά άλλων αθλητών. Αυτή ήταν η πρώτη περίοδος δραστηριότητας του Κώστα Μπούρικα.
Η δεύτερη περίοδος αρχίζει από το Γυμνάσιο Αυλωναρίου, όπου με δικές του ενέργειες και την βοήθεια των μαθητών και του αείμνηστου αθλητικού παράγοντα Νίκου Κούκη δίνει μια άνευ προηγουμένου και, ως απεδείχθη, ανεπανάληπτη ανάπτυξη στον κλασικό αθλητισμό και στις αθλοπαιδιές αθλήματα άγνωστα σ' αυτή την περιοχή.
Το 1965 οι αθλητές τους διακρίνονται στους σχολικούς περιφερειακούς αγώνες, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση μεταξύ των σχολείων της Εύβοιας.
Η τρίτη περίοδος αρχίζει από το 1966 μέχρι το 1973, όπου, με τη συνεργασία του Ιωάννη Καρβελά, αναδεικνύει το Γυμνάσιο Ψαχνών πρώτη δύναμη του αθλητισμού στον στίβο στην Εύβοια. Μάλιστα στους αγώνες του 1968 οι αθλητές και οι αθλήτριες του Γυμνασίου Ψαχνών κατέκτησαν 14 πρώτες νίκες!
Η τέταρτη περίοδος αρχίζει το 1976, όταν μαζί με τον Ιωάννη Καρβελά και άλλους νεαρούς συναδέλφους γυμναστές, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Α.Ο.ΧΑΛΚΙΣ Θέμη Χαλικιά, αποφάσισαν να επαναδραστηριοποιήσουν τον ανωτέρω σύλλογο στον τομέα του κλασικού αθλητισμού. Για να ευδοκιμήσει αυτή η προσπάθεια συστρατεύθηκαν οι παλαιοί αθλητές, οι ποδοσφαιριστές που αγαπούσαν και είχαν ικανότητες στα κλασικά αγωνίσματα, οι μαθητές-αθλητές και οι νεαροί καθηγητές φυσικής αγωγής.
Αυτή η προσπάθεια, με τις ιδιαιτερότητές της, απέδωσε και αποδείχθηκε ότι τα κλασικά αγωνίσματα όλοι τα αγαπούν και αρκετοί μπορούν να δείξουν ικανότητες και ν' αποτελέσουν πόλο έλξης για τους νέους.
Ο Κώστας Μπούρικας αποτελεί μια φυσιογνωμία του στίβου, τόσο ως αθλητής και προπονητής Γυμναστής, όσο και ως οργανωτής πολλών αθλητικών και άλλων παρεμβάσεων στην τοπική κοινωνία.
Αποτελεί ξεχωριστή προσωπικότητα, έχει καταξιωθεί από την αθλητική κοινότητα, έχει αναγνωριστεί το έργο του και πέραν των ορίων της Εύβοιας.
Ο Κώστας Μπούρικας είχε ως οδηγό των προσπαθειών του τη φιλοδοξία, το όραμα, τα ιδανικά του αθλητικού ιδεώδους και τη διάκριση. Απεχθανόταν δε την ήττα! Ενέπνεε στους αθλητές την άμιλλα, αλλά και την υπεροχή τους έναντι των αντιπάλων συναθλητών. Το ιδιαίτερο προτέρημα του ήταν αυτό του οργανωτή και του δημιουργού. Μπορούσε να δημιουργήσει αθλητικό πυρήνα και στις πιο άγονες περιοχές και στις πέτρινες ακόμη εποχές. Ο Κώστας ήταν πολυτάλαντος, πληθωρικός, και στοργικός για τους μαθητές-αθλητές του, ενέπνεε εμπιστοσύνη, γιατί το ενδιαφέρον του για τους αθλητές δεν περιοριζόταν μόνο στις προπονήσεις, αλλά και στην ικανοποίηση άλλων αναγκών τους, και για τους οποίους πάντοτε μιλούσε με ενθουσιασμό. Είχε φτιάξει μια αθλητική οικογένεια με στόχους, οράματα και ιδανικά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κ.Ο.Ε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 2021-2024

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΑΛΦΑ ΝΙΚΗ
ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΓΚΕΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΤΑΜΙΑΣ
ΡΕΒΥΘΗ ΕΥΤΥΧΙΑ
ΕΦ.ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΕΦ.ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
ΚΑΛΦΑΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΕΦ.ΥΛΙΚΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΕΙΔ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΥΒΑΡΑ ΣΟΦΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΦΛΩΡΕΝΤΗ-ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΑΝΔΡΙΑΝΗ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ Κ.
ΣΤΟΥΠΗΣ Γ.
ΜΑΤΖΑΒΑΚΗ Α.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

email: n.o.aliveriou61@gmail.com

Τηλ.& fax: 2223023650

Γραφεία: Κάραβος Αλιβερίου Τ.Κ. 34500

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ROAD TO TOKYO - ΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ