Ν.Ο.Χαλκίδας: Σύλλογος με ιστορία 81 χρόνων...

Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Όταν προσπαθούμε μέσα σε μια ή δύο σελίδες, να αναφερθούμε στα 81 χρόνια του Ναυτικού Ομίλου Χαλκίδος, τι άραγε να συμπεριλάβουμε! Περιοριζόμαστε λοιπόν σε γενικότητες, ή στα πλέον ουσιώδη, αν και αυτά είναι πάρα πολλά με αποτέλεσμα και εκεί πιθανόν να ξεχάσουμε κάτι ή κάποιον
ή κάποιους που εργάστηκαν θετικά για τον Όμιλο. Για αυτό ξεκινάμε λοιπόν από την ίδρυσή του.
Ήταν η 1η Μαΐου του 1933, όταν στο επί της οδού Αβάντων 30, τότε οδοντιατρείο, συγκεντρώθηκαν 30 περίπου Χαλκιδαίοι (Βιομήχανοι, Διευθυντές Τραπεζών, Καθηγητές, Γιατροί, Έμποροι κ.α.), οι οποίοι αποτελούσαν την τότε "Οικονομική και Πνευματική Ελίτ" της πόλης μας, συγκεντρώθηκαν και ίδρυσαν τον Ν.Ο. Χαλκίδος.
Η Κολύμβηση, η Υδατοσφαίριση (Πόλο), η Κωπηλασία και η Ιστιοπλοΐα ήταν τα 4 τμήματα του νέου σωματείου.
Η πρώτη εμφάνιση του Ν.Ο.Χ. έγινε τον Αύγουστο του 1937, κατά την διάρκεια της 1ης Πανευβοικής Έκθεσης. Ο Ν.Ο.Χ. κάλεσε τα σωματεία του Πειραιά, τον Ολυμπιακό και Εθνικό, όπου κολυμβητές και κολυμβήτριες αγωνίστηκαν μεταξύ τους και έδωσαν και αγώνα Υδατοσφαίρισης (Πόλο), όπου συμπολίτες μας ,για πρώτη φορά, έβλεπαν το άθλημα αυτό. Οι αγώνες αυτοί έγιναν μπροστά στο τωρινό Δημαρχείο ( Μέγαρο Κότσικα ).
Επίσημα ο Ν. Ο. Χ. έδωσε τον πρώτο του αγώνα στις 26 Αυγούστου του 1938, όπου σε φιλικό αγώνα με τον Ν. Ο. Πειραιώς,ήρθε ισόπαλος με 4 - 4.Τότε έγινε και επίσημα μέλς της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος ( πρώην ΕΚΟΦ ).
Ακολούθησε ο πόλεμος, με τον Ν.Ο.Χ. να αδρανεί λόγω κατοχής μέχρι το 1945. Στα μετέπειτα χρόνια παίρνει μέρος στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Κολύμβησης και στα τότε τελούμενα στν Πάτρα, <<Μαραγκοπούλεια >>. Πέρα από τις παραπάνω συμμετοχές, η Εφημερίδα <<Ακρόπολης>> διοργάνωσε τα λεγόμενα τότε <<Ακροπόλεια>> με αγώνες Κολύμβησης και Υδατοσφαίρισης.
Το 1949 στο πρωτάθλημα Υδατοσφαίρισης Β΄ Κατηγορίας ανακηρύσσεται πρωταθλητής, αλλά το επόμενο έτος δεν μετέχει στους αγώνες.
Οι δύο 10ετίες του 1950 και 1960, χαρακτηρίζονται ως επιτυχείς, με τον Ν.Ο.Χ. να κυριαρχεί στην Κολύμβηση στην Επαρχία αλλά και την Υδατοσφαίριση να συμμετέχει ανελλιπώς στα πρωταθλήματα Β΄ και Γ΄ Κατηγορίας.
Την 10ετία του 1970, το 1975 - 1976, επί προεδρίας του αείμνηστου Καστριώτη Μανώλη, δραστηριοποιείται η Ιστιοπλοΐα και δημιουργείται τμήμα Θαλάσσιου Σκι, καθώς και εύρεση χώρου για την κατασκευή ιδιόκτητου κολημβητήριου, τις δαπάνες του οποίου θα κάλυπτε εξ ολοκλήρου ο ίδιος.Δυστυχώς, το Σεπτέμβριο 1976, ο θάνατός του στέρησε στην πόλη μας ένα ΜΕΓΑΛΟ αθλητικό παράγοντα και τον Ν. Ο. Χ. από τον πρόεδρό του.
Την 10ετία του 1970 και του 1980, ο Ν. Ο. Χ. πρωταγωνιστεί τόσο στην Κολύμβηση όσο και στο Θαλάσσιο Σκι με επιτυχίες στα Παγκόσμια, Ευρωπαϊκά και Βαλκανικά Πρωταθλήματα ( Σκι ) και Πανελλήνια και Βαλκανικά στην Κολύμβηση.
Το 1989 ιδρύεται το τμήμα Κανόε - Καγιάκ, το οποίο μετά από 4 χρόνια αποκτά αθλητές Πανελληνίου εμβέλειας, με αποτέλεσμα την κατάληψη πολλών Πανελληνίων Πρωταθλημάτων και Κυπέλλων,
Το 1989 τελούνται και τα εγκαίνια του Κολυμβητηρίου Χαλκίδος, επί τέλους, και όλα πλέον άλλαξαν,
Οι εγκαταστάσεις του Κρηπιδώματος, από πλευράς κολύμβησης και υδατοσφαίρισης μεταφέρθηκαν σε αυτό και με τα αθλήματα αυτά να λαμβάνουν άλλη όψη.
Η πρώτη λοιπόν 10ετία, 1990, με το Κολυμβητήριο σε λειτουργία μπορεί να χαρακτηριστεί 10ετία της Υδατοσφαίρισης και παράλληλα η Κολύμβηση να σημειώνει αξιόλογη άνοδο.
Στην αρχή με τον Νίκο Μπούκο και μετά 2-3 χρόνια και με τον Γαληνό Λαουτάρη, το τμήμα Υδατοσφαίρισης ανδρώθηκε, μεγαλούργησε και έφτασε να αγωνίζεται όχι μόνο στην Α1 Εθνική Κατηγορία, αλλά και στην Ευρώπη μετέχοντας σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.
Μετά το 2000 ο Ν.Ο.Χ. αγωνίζεται με όλα τα τμήματά του, πλην Ιστιοπλοΐας, να σταθεί όρθιος και τα καταφέρνει, παρά τις αντίξοες πλέον συνθήκες. Πολλά χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια και κύπελλα κοσμούν τους αθλητές και τα Γραφεία του Ομίλου.
Αυτή τη στιγμή ο Ν.Ο. Χαλκίδος θεωρείται, αλλά και είναι , το πλέον Ιστορικό Σωματείο, όχι μόνο της πόλης μας αλλά και της Ελλάδας, δεδομένου ότι συγκαταλέγεται στα 15 αρχαιότερα της Χώρας μας.
Ο Ν. Ο. Χαλκίδος, προσέφερε πολλά στο κοινωνικό σύνολο της πόλης μας, ενώ αγωνιστικά έδινε ,δίνει και θα δίνει το παρόν στα δρώμενα.

Η αναφορά σε 2 ή 3 ονόματα, δεν αποστερεί την προσφορά των άλλων, αλλά ο χώρος δεν μας επιτρέπει να αναφερθούμε, όχι μόνο σε αυτούς αλλά και σε αθλητές όλων των τμημάτων του Ομίλου μας, που τα 81 αυτά χρόνια πέρασαν από αυτόν και τον δόξασαν.

ΠΗΓΗ: noxalkidos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κ.Ο.Ε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 2021-2024

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΑΛΦΑ ΝΙΚΗ
ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΓΚΕΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΤΑΜΙΑΣ
ΡΕΒΥΘΗ ΕΥΤΥΧΙΑ
ΕΦ.ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΕΦ.ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
ΚΑΛΦΑΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΕΦ.ΥΛΙΚΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΕΙΔ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΥΒΑΡΑ ΣΟΦΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΦΛΩΡΕΝΤΗ-ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΑΝΔΡΙΑΝΗ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ Κ.
ΣΤΟΥΠΗΣ Γ.
ΜΑΤΖΑΒΑΚΗ Α.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

email: n.o.aliveriou61@gmail.com

Τηλ.& fax: 2223023650

Γραφεία: Κάραβος Αλιβερίου Τ.Κ. 34500

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ROAD TO TOKYO - ΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ