Κ.Καραμουσουλάκης: Η ζωντανή Ιστορία του Χαλκιδαϊκού Αθλητισμού

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Η ζωντανή ιστορία του Χαλκιδαϊκού Αθλητισμού και όχι μόνο είναι ο Κώστας Καραμουσουλάκης.
Αισθάνομαι απροετοίμαστος, προτού γράψω την εισαγωγή για ένα τέτοιο άνθρωπο, που τα στοιχεία τα οποία των αφορούν θα μπορούσαν να συμπληρώσουν ολόκληρο βιβλίο.

Για τον γράφοντα και για πολλούς άλλους ήταν δάσκαλος σε βάθος τουλάχιστον 5 δεκαετιών.
Το πιο σημαντικό είναι ότι η σημερινή παρουσία του Κώστα Καραμουσουλάκη είναι λιγοστή σε  σχέση με το εύρος του, ως αθλητού, παράγοντα και δημοσιογράφου, ίσως διότι ο ίδιος θέλησε να αποσυρθεί προσφέροντας τις υπηρεσίες του μόνο στο Ν.Ο.Χαλκίδος..
Ο Κώστας Καραμουσουλάκης σε όποιο άθλημα και αν ασχολήθηκε πρωτοστάτησε.   
Γράφτηκε στο Ν.Ο.Χαλκίδος το 1940, αλλά ο πόλεμος και η μετέπειτα κατοχή, με τις τότε επικρατούσες συνθήκες σταμάτησαν κάθε αθλητική δραστηριότητά του.
Αμέσως μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς, έφυγε για την Θεσσαλονίκη, όπου φοίτησε στην Α' Γυμνασίου. Εκεί γράφτηκε στην ΧΑΝΘ (Μπάσκετ), Αετό Παπάφη (Στίβος) Κολύμβηση στον Άρη Θεσσαλονίκης.
Το βάρος αρχικά το έριξε στο Μπάσκετ και στο Στίβο...
Στο Μπάσκετ, αγωνίσθηκε στη ΧΑΝΘ με την πρώτη ομάδα της στο Πρωτάθλημα (1946) με συμπαίκτη το τότε δέος του Ελληνικού Μπάσκετ, και της Εθνικής Ταλιαδούρο.
Στο στίβο, ως αθλητής πρωτοστατούσε στις ταχύτητες, στις ρίψεις και στα άλματα, με πρώτες  θέσεις σε αρκετούς αγώνες. Η ικανότητά του σε πολλά αγωνίσματα τον έκανε να στραφεί και στο Δέκαθλο, όπου στους «Παμακεδονικούς» αγώνες που έγιναν στο στάδιο της XΑΝΘ, κατέλαβε την πρώτη θέση, (Οκτώβριος 1946).
Τέλος στις επαφές του με τον υγρό στίβο, έπαιξε για πρώτη φορά Πόλο με τον Αρη Θεσσαλονίκη(Τερματοφύλακας).
Επιστρέφοντας στη Χαλκίδα τον (Ιανουάριο 1947) γράφτηκε στον «Τρίτωνα» Χαλκίδος, όπου
κατασκευάζοντας μια Μπασκέτα, (Πίσω από το Μέγαρο Καράκωστα με τον γνωστό τότε «Κόκορα») δίδαξε για πρώτη φορά το Μπάσκετ στην πόλη μας και δημιούργησε την πρώτη ομάδα, στο προαναφερόμενο Σωματείο, (Τρίτων).
Μαθητές του ήσαν αθλητές και από άλλα σωματεία, (Χαραμαντίδης Κων. κλπ) ως και από τα Γυμνάσια, από τους οποίους αργότερα δημιουργήθηκαν οι ομάδες Μπάσκετ της Ενώσεως και Προποντίδας με καλλίτερη διάκριση πλέον στο Χαλκιδαϊκό Μπάσκετ, την 3η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα πόλεων στη Ρόδο το 1952, μετά την Αθήνα & Θεσσαλονίκη.
Στο στίβο κυριάρχησε για μια 5ετία (1947-1952) στις ταχύτητες και ρίψεις με καλλίτερη απόδοση στο ακόντιο, όπου ο τότε καθηγητής Μαθηματικών Κουτσοβίνος, όταν βαθμολογούσε με άσσο (1)αδιάβαστο μαθητή του, έλεγε, βάζοντας το βαθμό αυτό, το Ακόντιο του Καραμουσουλάκη.
Στον υγρό Στίβο, ήταν αθλητής στο πρόσθιο και έπαιξε πόλο μέχρι το 1972 (τερματοφύλακας), ενώ  στο ποδόσφαιρο στον Ολυμπιακό Χαλκίδος και την Μικτή Χαλκίδος, (τερματοφύλακας αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη θέση).
Ο Κώστας Καραμουσουλάκης, σε όποιο άθλημα και εάν ασχολήθηκε ενημερωνόταν για τα πάντα που το αφορούσαν και ήταν γνώστης των Κανονισμών.
Ας σημειωθεί ότι το 1948, (Πρόεδρος ΕΠΟ Μέρμηγκας Αθαν. και της ΕΠΣΕΒ Νάκος Γεώργ.), έγινε στη Χαλκίδα η πρώτη Σχολή Διαιτητών Ποδοσφαίρου, όπου από αυτήν ξεκίνησαν οι πρώτοι δέκα (10) Διαιτητές, όπως ο Αδαμάκης Λοκοβόπουλος, Βασιλειάδης Ι. κλπ.
Στη Σχολή αυτή φοίτησε και ο Κώστας Καραμουσουλάκης και ήλθε πρώτος στις προφορικές και γραπτές εξετάσεις, διαιτήτευσε 1 χρόνο, αλλά μετά σταμάτησε, θεωρώντας ότι δημοσιογραφία σε Αθλητική Εφημερίδα και Διαιτησία είναι πράγματα μη συμβατά και σταμάτησε να διαιτητεύει.
Επειδή δεν ήταν άνθρωπος των πολλών σφραγίδων, προτίμησε να ρίξει το βάρος στον υγρό στίβο, (Κολύμβηση και Υδατοσφαίριση), παρά το γεγονός ότι αγαπούσε και το Μπάσκετ, το οποίο δίδαξε ως προανέφερα για πρώτη φορά στη Χαλκίδα. 
Ως παράγοντας, ξεκίνησε, το 1954 (Έφορος κολύμβησης και υδατοσφαίρισης του Ν.Ο.Χαλκίδος(1954-1974), αλλά παράλληλα και παίκτης μέχρι το 1972, στην συνέχεια διετέλεσε Γενικός Γραμματέας (1975-1989) και τέλος Πρόεδρος για μια 3ετία (1989-1992) ότε και παρέδωσε τα ηνία στο Νίκο Μπούκο.
Παράλληλα από το 1948 έως το 1960, βοηθούσε εξωδιοικητικώς και τα σωματεία του Τρίτωνα και Ολυμπιακού Χαλκίδος...
Μετά την αποχώρηση του από τον Ν.Ο.Χ. παρέμεινε ως πρόεδρος στην Περιφερειακή Επιτροπή Ανατολικής Στερεάς & Εύβοιας (1983-1987).
Η Κ.Ο.Ε. (Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος) τον βράβευσε 2 φορές για την πολύτιμη προσφορά του στον υγρό στίβο 1993 & 2003, με Προέδρους αυτής, αντίστοιχα, τον Ι. Παλιό και Δ. Διαθεσόπουλο. Επίσης έχει βραβευθεί και από τα περισσότερα σωματεία της Περιφέρειας στην οποία διετέλεσε Πρόεδρος, ως και από την Εφημερίδα «Θαλάσσια Σπορ & Πισίνα».
Το 1995 η Κ.Ο.Ε. του ανέθεσε την προεδρία της  Ε.Π.Α.Κ. (Επιτροπή Ανάπτυξης Κολύμβησης) για  όλη τη Χώρα, θέση από την οποία αποχώρησε το 2000 για να ασχοληθεί μετά μόνο με την Υδατοσφαίριση.
Τέλος διετέλεσε και Γεν. Γραμματέας της τότε ΕΠΣΕΒ (1974-1975) και ένας από τους πλέον έγκυρους δημοσιογράφους επί 24 χρόνια (1948-1972), στην εφημερίδα «Αθλητική  Ηχώ».
Κλείνοντας θα προσθέσω, Ο Καραμουσουλάκης Κώστας, ήταν και είναι αθλητικός παράγοντας των έργων και όχι της καρέκλας.
Ένας αθλητικός και όχι μόνο, παράγοντας, αυτόφωτος και όχι ετερόφωτος, με προσφορά στον αθλητισμό της πόλης μας.
Το προσωπικό αθλητικό του Αρχείο, είναι πλουσιότατο και περιλαμβάνει, στοιχεία για πολλά αθλήματα σε βάθος χρόνου... 
Έχει γράψει την ιστορία του Ν.Ο.Χαλκίδος (1933-2013), (Κολύμβηση-Υδατοσφαίριση-Κανόε-Καγιάκ-Σκι και Ιστιοπλοϊα) και σύντομα θα την δούμε σε βιβλίο των 1100 σελίδων.
Αυτά τα ολίγα για τον φίλο Κώστα Καραμουσουλάκη με τον οποίο είχα την χαρά να συνεργασθώ μαζί του στον υγρό στίβο για μια 10ετία...



πηγή: sourta.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κ.Ο.Ε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 2021-2024

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΑΛΦΑ ΝΙΚΗ
ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΓΚΕΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΤΑΜΙΑΣ
ΡΕΒΥΘΗ ΕΥΤΥΧΙΑ
ΕΦ.ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΕΦ.ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
ΚΑΛΦΑΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΕΦ.ΥΛΙΚΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΕΙΔ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΥΒΑΡΑ ΣΟΦΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΦΛΩΡΕΝΤΗ-ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΑΝΔΡΙΑΝΗ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ Κ.
ΣΤΟΥΠΗΣ Γ.
ΜΑΤΖΑΒΑΚΗ Α.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

email: n.o.aliveriou61@gmail.com

Τηλ.& fax: 2223023650

Γραφεία: Κάραβος Αλιβερίου Τ.Κ. 34500

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ROAD TO TOKYO - ΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ