Επανάσταση κατά της FINA

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

«Ως εδώ και μη παρέκει» αποφάσισαν να πουν οι Αμερικανοί προπονητές της κολύμβησης, οι οποίοι ετοιμάζουν την επανάσταση τους κατά του Κορνέλ Μαρκουλέσκου και της παγκόσμιας κολυμβητικής ομοσπονδίας (FINA).
Με τον εκτελεστικό διευθυντή (και ουσιαστικό κουμανταδόρο) της FINA, Κορνέλ Μαρκουλέσκου τα έχουν οι Αμερικανοί προπονητές. Στον Ρουμάνο πρώην πολίστα, χρεώνουν την οπισθοδρόμηση του αθλήματος και την εις βάρος της κολύμβησης λειτουργίας της FINA, η οποία ως άλλη FIFA (όπως τη χαρακτηρίζουν οι Αμερικανοί) είναι αδιαφανής και… ύποπτη. Μάλιστα κατατέθηκε και η πρόταση της δημιουργίας ένος άλλου φορέα, ανεξάρτητου και μόνο για την κολύμβηση. Μπορεί η ένωση των Αμερικανών προπονητών να είναι πανίσχυρη, με την παγκόσμια ένωση να αριθμεί 28.000 μέλη, ωστόσο όμως θα χρειαστούν πολλά περισσότερα από την αγανάκτηση των Αμερικανών για να ανατραπεί ως άλλος Μπλάτερ, ο Μαρκουλέσκου.
Στο συνέδριο των προποπονητών που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Κλίβελαντ η οργή εκφράστηκε από όλους. «Ως εδώ αρκετά. Οι διοικητικοί που εδρεύουν στη Λωζάνη δεν μπορούν να συνεχίσουν να καθοδηγούν το άθλημα μας. Κακή πολιτική στο θέμα των απαγορευμένων ουσιών, προχειρότητα και αμέλεια στις διοργανώσεις, είναι στοιχεία που καθιστούν τη διοίκηση ανίκανη» δήλωσαν πολλοί προπονητές, με τον Μπιλ Σουίτενχαμ να κάνει την πιο ριζοσπαστική πρόταση. «Να δημιουργήσουμε ένα σύστημα παράλληλο με αυτό της FINA και να βάλουμε τους αθλητές να το υποστηρίξουν. Να αφήσουμε τη FINA να διοικεί τα γραφεία της στην Ελβετία και εμείς να διοργανώνουμε τους αγώνες» δήλωσε ο προπονητής που έχει οδηγήσει Βρετανία και Αυστραλία σε Ολυμπιακούς και θεωρείται και χαίρει μεγάλου σεβασμού στην παγκόσμια κολύμβηση.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους Αμερικανούς ήταν η άθλια διοργάνωση (από πλευρά FINA) του παγκόσμιου πρωταθλήματος στο Καζάν και το Ολυμπιακό πρόγραμμα της κολύμβησης το οποίο έχει γίνει λάστιχο. Το 2008 στο Πεκίνο οι τελικοί έγιναν το πρωί και το 2016 στο Ρίο θα γίνουν τα μεσάνυχτα. «Δε σέβονται καθόλου το άθλημα μας» δήλωσε ο Σουίτενχαμ, ο οποίος όμως δε θα πρέπει να ξεχνά ότι το πρόγραμμα των τελικών της κολύμβησης στους Ολυμπιακούς βγαίνει σύμφωνα με τις ανάγκες του NBC.
Αυτό πάντως που δεν μπορούν να χωνέψουν οι μεγάλες δυνάμεις της κολύμβησης, είναι η δόμηση του συστήματος της FINA που είναι ίδια με της FIFA. Σύμφωνα με αυτήν τα 208 μέλη της είναι όλα ισότιμα και η ψήφος τους έχει την ίδια αξία. Δηλαδή χώρες όπως το Παλάου, τα Νησιά Μάρσαλ και η Αμερικάνικη Σαμόα οι οποίες αθροιστικά έχουν 110.000 πληθυσμό και από έναν κολυμβητή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, καλούνται να αποφασίζουν για το μέλλον του αθλήματος με την ψήφο τους να έχει την ίδια αξία με τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Βρετανία που είναι οι παγκόσμιες υπερδυνάμεις και καλλιεργούν την κολύμβηση όσο καμία άλλη χώρα στον πλανήτη.
Το τελευταίο δύσκολα θα αλλάξει, ωστόσο όμως οι Αμερικανοί προπονητές είναι διατεθιμένοι να τραβήξουν το σχοινί στα άκρα προκειμένου να προστατεύσουν το άθλημα και να το αναπτύξουν. Κάτι που δεν μπορεί να κάνει η απαρχειωμένη διοίκηση της FINA η οποία έχει στα χέρια της το Νο2 άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων και το… ευτελίζει.

...του Θανάση Νικολάου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κ.Ο.Ε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 2021-2024

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΑΛΦΑ ΝΙΚΗ
ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΓΚΕΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΤΑΜΙΑΣ
ΡΕΒΥΘΗ ΕΥΤΥΧΙΑ
ΕΦ.ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΕΦ.ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
ΚΑΛΦΑΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΕΦ.ΥΛΙΚΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΕΙΔ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΥΒΑΡΑ ΣΟΦΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΦΛΩΡΕΝΤΗ-ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΑΝΔΡΙΑΝΗ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ Κ.
ΣΤΟΥΠΗΣ Γ.
ΜΑΤΖΑΒΑΚΗ Α.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

email: n.o.aliveriou61@gmail.com

Τηλ.& fax: 2223023650

Γραφεία: Κάραβος Αλιβερίου Τ.Κ. 34500

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ROAD TO TOKYO - ΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ