Preview 100μ. πεταλούδα: Ο Φελπς, ο Λε Κλος και οι άλλοι

Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Τα 100μ. πεταλούδα έχουν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε να δούμε ένα από τα πιο συναρπαστικά αγωνίσματα της κολύμβησης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.
Τα ονόματα των αθλητών που θα ανεβούν στο βατήρα προμηνύουν κούρσα τελικού
που μπορεί να μείνει στην ιστορία. Όλοι οι μεγάλοι σταρ θα βρίσκονται εκεί. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Λονδίνου και κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ Μάικλ Φελπς, ο παγκόσμιος πρωταθλητής Τσαντ Λε Κλος και ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ νέων Λί Ζουχάο είναι μόνο μερικοί από τους κολυμβητές που θα μας κάνουν να ξενυχτίσουμε.
Αναμφίβολα τον πρώτο λόγο έχει η κόντρα Φελπς-Λε Κλος. Πρώτον για να δούμε αν ο Αμερικανός κατακτήσει το τέταρτο συνεχόμενο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο συγκεκριμένο αγώνισμα και δεύτερον να δούμε την απόδοση του Λε Κλος που πριν από ένα χρόνο υπήρξε εριστικός με δηλώσεις του απέναντι στον Αμερικανό.
Ο Νοτιοαφρικανός εκθρόνισε τον Φελπς το 2012 στα 200μ. πεταλούδα, ωστόσο ο Φελπς απάντησε με τη νίκη του στο 100άρι. Ο Λε Κλος αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στα 100μ. πεταλούδα πέρυσι στο Καζάν με 50.56. Η συγκεκριμένη επίδοση τον έφερνε στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης εκείνο τον καιρό. Τότε ήταν που ο 24χρονος είχε στρέψει τα βέλη εναντίον του Φελπς με αφορμή δηλώσεις του πως η πεταλούδα έχει γίνει πολύ αργή τα τελευταία χρόνια. Ο Φελπς ήταν απών από το Καζάν αλλά ήταν παρών στο πρωτάθλημα των ΗΠΑ όπου κολύμπησε σε 50.45 φέρνοντας τον εαυτό του στην πρώτη θέση της κατάταξης εκείνη την περίοδο και σε δύσκολη θέση τον Λε Κλος. Φέτος κανείς από τους δύο δεν έχει κατεβεί τα 51 δευτερόλεπτα. Ωστόσο ο 31χρονος βρίσκεται δεύτερος στο ράνκινγκ με 51.00 από τα αμερικανικά trials. Το φετινό ρεκόρ του Νοτιοαφρικανού είναι 51.09. Είναι πολύ πιθανό και οι δύο να κατεβάσουν τους χρόνους τους αφού το κίνητρο είναι μεγάλο.
Ο Λε Κλος δουλεύει όλα αυτά τα χρόνια ώστε να καθιερωθεί στις συνειδήσεις ως ο καλύτερος πεταλουδίστας και ο Φελπς να κατακτήσει το τέταρτο σερί χρυσό στα 100άρι. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Λε Κλος δεν περνάει τις καλύτερες ημέρες της ζωής του. Οι δυο γονείς του πάσχουν από καρκίνο το οποίο χωρίς αμφιβολία έχει επηρεάσει την ψυχολογία του.
Η σημαντικότερη απειλή των δύο κολυμβητών στο Ρίο ακούει στο όνομα Λάζλο Τσεχ. Ο Ούγγρος αθλητής ήταν δεύτερος στο παγκόσμιο του Καζάν. Αν και παραδοσιακά εμφανίζεται καλύτερος στο 200άρι, τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί και στο 100άρι. Ο 30χρονος έχει τον καλύτερο χρόνο στον κόσμο φέτος με 50.86 από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Η συγκεκριμένη επίδοση αποτελεί και ατομικό ρεκόρ. Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το γεγονός πως από την πρώτη του παρουσία σε Αγώνες, στην Αθήνα το 2004, ο Τσεχ ανεβαίνει πάντα σε Ολυμπιακό βάθρο.
Στα υπόψη σίγουρα για τελικό και γιατί όχι και μετάλλιο πρέπει επίσης να μπει ο Τζόσεφ Σκούλινγκ. Πέρυσι χάρη στην τρίτη θέση που κατέκτησε στο Καζάν έγινε ο πρώτος κολυμβητής από τη Σιγκαπούρη που έφερε στη χώρα του μετάλλιο από παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ο 21χρονος ζει και προπονείται στο Τέξας, είναι κάτοχος του ρεκόρ Ασίας με 50.96 και κέρδισε τον Φελπς σε μίτινγκ στις αρχές Ιουνίου με χρόνο 51.58 που τον κατατάσσει στη 13η θέση για το 2016.
Νέος και ταλαντούχος που φιλοδοξεί να δει το όνομά του στους τίτλους των ειδήσεων είναι ο Λι Ζουχάο. Ο 17χρονος Κινέζος τερμάτισε όγδοος στο Καζάν πέρυσι. Φέτος κατέρριψε το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων με 51.24. Από εκεί και πέρα υπάρχουν αθλητές που είναι ικανοί να προκαλέσουν πονοκέφαλο στα μεγάλα ονόματα. Ο Τομ Σιλντς θα πραγματοποιήσει την πρώτη του εμφάνιση σε Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς τερμάτισε δεύτερος στα αμερικανικά trials. Ο Σιλντς έφτασε μια ανάσα από το βάθρο πέρυσι στο Καζάν όπου στον ημιτελικό κολύμπησε σε 51.03 που αποτελεί ατομικό του ρεκόρ. Στα trials τερμάτισε σε 51.20 και θεωρητικά έχει τις δυνατότητες να κατεβεί τα 51 δευτερόλεπτα ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις κάτι καλό στο Ρίο.
Ο Γάλλος Μεχντί Μετελά προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσω του εθνικού πρωταθλήματος όπου κολύμπησε σε 51.70. Το ατομικό του ρεκόρ είναι 51.24 από το Καζάν. Τότε τερμάτισε πέμπτος, μία θέση μπροστά από τον Κόνραντ Τσέρνικα που τερμάτσιε σε 51.28. Ο Πολωνός εμφανίστηκε βελτιωμένος φέτος καθώς στο ευρωπαϊκό κολύμπησε σε 51.22. Οι Ιταλοί Πιέρο Κόντια και Ματέα Ριβόλτα μπορούν υπό προϋποθέσεις να φτάσουν μέχρι τον τελικό. Ο Κόντια είναι ελαφρώς καλύτερος από τον συμπατριώτη του φέτος. Έχει 51.42 – τον ένατο καλύτερο χρόνο στην παγκόσμια κατάταξη για το 2016 – σε αντίθεση με το 51.54 του Ριβόλτα που είναι ο ενδέκατος.
Ανάμεσά τους βρίσκεται ο Ρώσος Αλεξαντερ Σαντοβνίκοβ ο οποίος θα κατεβεί στο Ρίο με το 51.50 που κολύμπησε στο πρωτάθλημα της χώρας του. Στο νου μας για είσοδο στον τελικό ας έχουμε και τον Ζερεμί Στραβιούς. Ο Γάλλος εξασφάλισε τη συμμετοχή του στο 100άρι πεταλούδα μέσω του εθνικού πρωταθλήματος. Με το 51.66 που έχει φέτος φιγουράρει στην δέκατη πέμπτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

του Στέφανου Σουλιώτη 
souliotis@sportsfeed.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κ.Ο.Ε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 2021-2024

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΑΛΦΑ ΝΙΚΗ
ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΓΚΕΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΤΑΜΙΑΣ
ΡΕΒΥΘΗ ΕΥΤΥΧΙΑ
ΕΦ.ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΕΦ.ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
ΚΑΛΦΑΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΕΦ.ΥΛΙΚΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΕΙΔ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΥΒΑΡΑ ΣΟΦΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΦΛΩΡΕΝΤΗ-ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΑΝΔΡΙΑΝΗ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ Κ.
ΣΤΟΥΠΗΣ Γ.
ΜΑΤΖΑΒΑΚΗ Α.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

email: n.o.aliveriou61@gmail.com

Τηλ.& fax: 2223023650

Γραφεία: Κάραβος Αλιβερίου Τ.Κ. 34500

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ROAD TO TOKYO - ΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ