Kολυμβητικός διάπλους του Ισθμού της Κορίνθου

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Για πρώτη φορά από το 1893, που ολοκληρώθηκαν τα πολυετή έργα στον Ισθμό της Κορίνθου και άνοιξε η διώρυγα, πραγματοποιήθηκε ένας κολυμβητικός αγώνας, με τους μετέχοντες να διασχίζουν από φάρο σε φάρο τα 6,346 χιλιόμετρα του στενού θαλασσινού διαδρόμου.

Διοργανωτής ήταν η «SWIM ACROSS CORINTH CANAL» και η συμμετοχή ήταν ανοιχτή για το κοινό και σε ηλικίες από 13 έως και 80 ετών. Μετείχαν 375 άτομα και τερμάτισαν όλοι, σε έναν αγώνα που ολοκληρώθηκε σε κάτι λιγότερο από δύο ώρες.

Ο τερματισμός ήταν μέσα στο νερό, με ειδικά διαμορφωμένη αψίδα μέτρησης χρόνου. Υπήρχαν 14 ηλικιακές κατηγορίες και στους 14 νικητές κάθε κατηγορίας απονεμήθηκαν συλλεκτικά ξύλινα κύπελλα με αρίθμηση.
Χέρι-χέρι τερμάτισαν πρώτοι οι γνωστοί πρωταθλητές της Ελληνικής Κολύμβησης, με Ευρωπαϊκές και Παγκόσμιες διακρίσεις Γιάννης Δρυμωνάκος και Γιώργος Δεμέτης.
Και οι δύο έδειχναν πανευτυχείς μετά τον τερματισμό τους και δήλωσαν πως ο αγώνας αυτός ήταν μια εμπειρία ζωής και γι αυτούς.
Είμαστε σίγουροι ότι όσοι οραματίστηκαν ή προσπάθησαν να ανοίξουν την διώρυγα από την αρχαιότητα (Περίανδρος, Δημήτριος ο Πολιορκητής, Ιούλιος Καίσαρας, Καλιγούλας, Νέρωνας, Ηρώδης ο Αττικός) έως και τον 19ο αιώνα (Καποδίστριας, Ζαϊμης και τελικά Τρικούπης), θα επέβαλαν δια νόμου την ετήσια επανάληψη του Swim Across the Corinth Canal.
Η Διώρυγα του Ισθμού της Κορίνθου αποτέλεσε έργο τομή για την Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα, καθώς ένωσε τον Κορινθιακό κόλπο με τον Σαρωνικό κι έτσι έδωσε τη δυνατότητα στα καράβια να αποφύγουν τον δαπανηρό και χρονοβόρο περίπλου της Πελοποννήσου για να φτάσουν στον Πειραιά ή για να κινηθούν μεταξύ Ιονίου και Αιγαίου Πελάγους. 
Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1880 και ολοκληρώθηκαν το 1893 και ήταν αποτέλεσμα της τότε αναπτυξιακής πολιτικής του πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη. Το πλάτος στην επιφάνεια της θάλασσας είναι 24,6μ. (στο βυθό στενεύει έως τα 21μ.) και το βάθος φτάνει στα 7,5 και 8 μέτρα. Τα θαλάσσια ρεύματα, που αλλάζουν κάθε έξι ώρες, εκ των πραγμάτων καθόρισαν την ώρα εκκίνησης του αγώνα ώστε να διευκοληνθούν οι κολυμβητές, ενώ λειτούργησε κι ένας σταθμός ανεφοδιασμού-υδροδοσίας.
Αποτελέσματα αγώνα ΕΔΩ














0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κ.Ο.Ε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 2021-2024

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΑΛΦΑ ΝΙΚΗ
ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΓΚΕΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΤΑΜΙΑΣ
ΡΕΒΥΘΗ ΕΥΤΥΧΙΑ
ΕΦ.ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΕΦ.ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
ΚΑΛΦΑΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΕΦ.ΥΛΙΚΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΕΙΔ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΥΒΑΡΑ ΣΟΦΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΦΛΩΡΕΝΤΗ-ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΑΝΔΡΙΑΝΗ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ Κ.
ΣΤΟΥΠΗΣ Γ.
ΜΑΤΖΑΒΑΚΗ Α.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

email: n.o.aliveriou61@gmail.com

Τηλ.& fax: 2223023650

Γραφεία: Κάραβος Αλιβερίου Τ.Κ. 34500

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ROAD TO TOKYO - ΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ