O μοντέρνος πενταθλητής Νικολόπουλος

Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Ο προπονητής Αλέξανδρος Νικολόπουλος έζησε ως αθλητής τη μεγάλη εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά όχι στο άθλημα που όλοι θα περιμέναμε.
Ο Αλέξανδρος Νικολόπουλος είναι ένας από τους τέσσερις προπονητές της κλασικής
κολύμβησης που βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες στο Ρίο. Μαζί με τον Άκη Οικονόμου αποτελούν τους δύο που έδωσαν το «παρών» στο παρελθόν σε Ολυμπιακούς Αγώνες ως αθλητές. Ο Οικονόμου αγωνίστηκε το 2000 στο Σίδνεϊ στα 4×200μ. ελεύθερο μαζί με τους Σπύρο Γιαννιώτη, Σπύρο Μπιτσάκη και Δημήτρη Μαγγανά. Ωστόσο ο κόουτς Νικολόπουλος αγωνίστηκε λίγα χρόνια νωρίτερα και όχι στην κολύμβηση, όπως εύλογα θα περιμέναμε, αλλά σε ένα άθλημα που παρ’όλα αυτά περιλαμβάνει και κολύμβηση – το μοντέρνο πένταθλο.
Το συγκεκριμένο άθλημα συμπεριλήφθηκε πρώτη φορά στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων το 1912 στη Στοκχόλμη και ήταν επινόηση του Πιερ Ντε Κουμπερντέν. Τα επιμέρους αθλήματα που απαρτίζουν το μοντέρνο πένταθλο συμβολίζουν τον πολεμιστή που αγωνίζεται με όλα τα μέσα προκειμένου να φτάσει στην τελική νίκη. Η Ελλάδα έχει εκπροσωπηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες από τρεις άνδρες και μία γυναίκα. Η πρώτη ελληνική συμμετοχή ήταν το 1936 στο Βερολίνο με τον Αλέξανδρο Μπαλτατζή. Η τρίτη και πιο πρόσφατη ήταν το 2004 στην Αθήνα με τον Βασίλη Φλώρο. Στο μεσοδιάστημα η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον Νικολόπουλο. Το 1992 ο 22χρονος τότε αθλητής ταξίδεψε στη Βαρκελώνη και δεν τα πήγε καθόλου άσχημα καθώς κατέλαβε την 31η θέση σε σύνολο 66 διαγωνιζομένων. Στα επιμέρους αθλήματα ο Νικολόπουλος κατέλαβε την 61η στην ξιφασκία, την 7η στη σκοποβολή, την 42η στο τρέξιμο και την 23η στην ιππασία. Ωστόσο ξεχώρισε στα 300μ. ελεύθερο όπου τερμάτισε τέταρτος με διαφορά τεσσάρων δευτερολέπτων από τον πρώτο. Αρκετά χρόνια αργότερα ο Νικολόπουλος βρέθηκε ξανά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 2012 ταξίδεψε στο Λονδίνο ως προπονητής του Ανδρέα Βαζαίου και του Παναγιώτη Σαμιλίδη. Φέτος είναι στο Ρίο ξανά με τους ίδιους αθλητές συν τον Δημήτρη Δημητρίου. Για την ιστορία να σημειωθεί πως η μοναδική γυναίκα που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο μοντέρνο πένταθλο σε Ολυμπιακούς Αγώνες και μάλιστα δύο φορές είναι η Κατερίνα Πάρτιτς (2000, 2004).

του Στέφανου Σουλιώτη 
souliotis@sportsfeed.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κ.Ο.Ε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 2021-2024

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΑΛΦΑ ΝΙΚΗ
ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΓΚΕΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΤΑΜΙΑΣ
ΡΕΒΥΘΗ ΕΥΤΥΧΙΑ
ΕΦ.ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΕΦ.ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
ΚΑΛΦΑΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΕΦ.ΥΛΙΚΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΕΙΔ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΥΒΑΡΑ ΣΟΦΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΦΛΩΡΕΝΤΗ-ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΑΝΔΡΙΑΝΗ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ Κ.
ΣΤΟΥΠΗΣ Γ.
ΜΑΤΖΑΒΑΚΗ Α.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

email: n.o.aliveriou61@gmail.com

Τηλ.& fax: 2223023650

Γραφεία: Κάραβος Αλιβερίου Τ.Κ. 34500

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ROAD TO TOKYO - ΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ