Τα μυστικά του πόλο από τον Θοδωρή Χατζηθεοδώρου.

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Βγάλε έξω το κεφάλι
Κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, το κεφάλι σου πρέπει να βρίσκεται στην ίδια ευθεία με τον κορμό και τη σπονδυλική στήλη. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο και στο πόλο. «Οι περισσότεροι προπονητές θέλουν να βλέπουν τους αθλητές τους με το κεφάλι έξω από το νερό, έτσι ώστε να μπορούν να βλέπουν μες στο γήπεδο τις κινήσεις των αντιπάλων τους» λέει ο Θοδωρής Χατζηθεοδώρου, αρχηγός της Εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης της Ελλάδας. Οι αναπνοές δεν παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο, όπως επίσης δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη τεχνική. Απλώς το οπτικό πεδίο του αθλητή πρέπει να είναι όσο ευρύτερο γίνεται. Επειδή βέβαια η κολύμβηση με το κεφάλι έξω από το νερό είναι ιδιαίτερα κουραστική κι επίπονη (πιάνεται το πάνω μέρος του κορμιού σου και ιδιαίτερα ο αυχένας) πρέπει να ενισχύσεις επιπλέον το μυϊκό σου σύστημα για να μπορέσει να αντεπεξέλθει.  
Ασε τα γάντια του μποξ στον πάγκο
Επειδή στο πόλο γίνονται πολλά και άσχημα χτυπήματα έχει κερδίσει επάξια την ονομασία «πυγμαχία μες στο νερό». «Νομίζω ότι δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο μυστικό στο να κερδίσεις τη μάχη της πισίνας, αν και πολλοί πολίστες αρέσκονται στο να μαθαίνουν πολεμικές τέχνες, τις οποίες στη συνέχεια τις χρησιμοποιούν -αν χρειαστεί- μες στο νερό κατά τη διάρκεια του αγώνα» λέει ο Χατζηθεοδώρου και συνεχίζει: «Γενικά νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος να προσπαθείς να χτυπήσεις κάποιον μες στο νερό. Χάνεις την αυτοσυγκέντρωσή σου, με αποτέλεσμα να κάνεις μεγαλύτερο κακό στην ομάδα σου παρά στον αντίπαλο». Από εκεί και πέρα, πρέπει να ξέρεις ότι τα πιο σκληρά παιχνίδια είναι τα κρίσιμα, αυτά που κρίνουν τίτλους. Επίσης ότι δεν έχει κανένα νόημα να αρχίσεις καβγά με Ούγγρους και Σέρβους πολίστες. Είναι οι πιο σκληροί. 
Μεικτή ομαδική
Το πόλο απαιτεί περίεργο συνδυασμό κολυμβητικών μεθόδων. Το κύριο στυλ που χρησιμοποιείται -αλλά και συνιστούν οι προπονητές- είναι το ελεύθερο. Το ύπτιο χρησιμοποιείται για λίγη ώρα, κατά τη διάρκεια που επιστρέφουν οι παίκτες στην άμυνα, ίσα ίσα για να μπορέσουν να δουν οι αμυνόμενοι σε ποιες θέσεις βρίσκονται οι αντίπαλοί τους. «Το κολύμπι ουσιαστικά είναι συνδυασμός αντοχής και ταχύτητας. Οπως έχει εξελιχθεί το άθλημα του πόλο, εάν δεν είσαι γρήγορος, δεν μπορείς να δείξεις την αντοχή σου μες στο νερό. Από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποιοι κορυφαίοι προπονητές, που έχουν εισαγάγει ξεχωριστές τεχνικές κολύμβησης ανάλογα με τη φάση» λέει ο Χατζηθεοδώρου. Οπως κατάλαβες, το άθλημα εξελίσσεται συνέχεια, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται όλα τα στυλ εκτός από την πεταλούδα, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του παιχνιδιού.     
Πάρε ποδήλατο
Δεν είναι μύθος: οι παίκτες του πόλο δεν πατάνε στην πισίνα. Πρέπει λοιπόν να ακολουθούν κάποια τεχνική για να μπορούν να στέκονται όσο πιο πολλή ώρα μπορούν έξω από την επιφάνεια του νερού αλλά και να σηκώνονται όσο πιο ψηλά μπορούν την ώρα που σουτάρουν. «Πολλοί προπονητές συνιστούν την τεχνική του ποδηλάτου. Δηλαδή κινείς τα πόδια σου κάτω από την επιφάνεια του νερού με τέτοιον τρόπο ώστε να αντιγράφουν την κίνηση που κάνουν κατά τη διάρκεια της ποδηλασίας. Επίσης, το αριστερό χέρι (για κάποιον που είναι δεξιόχειρας) βοηθάει για να βρεις ισορροπία μες στο νερό. Με αυτούς τους τρόπους μπορείς να σταθείς ψηλά στην επιφάνεια του νερού» λέει ο Χατζηθεοδώρου. Οι αθλητές που έχουν δυνατά πόδια και βγαίνουν πιο πολύ έξω από το νερό είναι αυτοί που πετυχαίνουν και τα πιο πολλά γκολ, γιατί έχουν μεγαλύτερο οπτικό πεδίο.
Βρέξε την μπάλα
Ηρθε η στιγμή να καταρρίψεις τη θεωρία του «ό,τι είναι βρεγμένο γλιστράει». Στο πόλο δεν ισχύει αυτό, αλλά το αντίθετο. Η μπάλα πρέπει να είναι βρεγμένη για να κολλάει. Είναι φτιαγμένη από ειδικό υλικό, που μόλις βραχεί γαντζώνει στο χέρι. Το «κολλάει» βέβαια δεν πρέπει να το πάρεις τοις μετρητοίς, αφού πρέπει αμέσως να την πασάρεις. «Η γρήγορη κυκλοφορία στο σύγχρονο πόλο είναι το Α και το Ω. Για να ξεχωρίσει και να πρωταγωνιστήσει μια ομάδα, πρέπει να έχει γρήγορη ανάπτυξη παιχνιδιού, συνεπώς καλή κυκλοφορία της μπάλας» λέει ο Χατζηθεοδώρου. Αυτό φυσικά απαιτεί πολλή εξάσκηση και ομαδικό πνεύμα.  
Βατραχοπέδιλα στο βουνό  Το νερό είναι αναμφισβήτητα το δεύτερο φυσικό περιβάλλον κάθε πολίστα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αν ασχοληθείς με αυτό το άθλημα, θα βγάλεις βράγχια ούτε ότι κάθε χειμώνα θα πρέπει να καθαρίζεις τα λέπια σου. Και στο βουνό θα πας, για αποτοξίνωση, αλλά μπορείς να κάνεις και πράγματα στην παραλία, που απλώς σε χαλαρώνουν. «Οταν κάνω διακοπές, δεν αναζητώ να μπω στο νερό. Βέβαια η παραλία είναι διασκέδαση. Πηγαίνω για καφέ, κολυμπάω, παίζω μπάλα, μπιτς βόλεϊ, γιατί ξέρω ότι είναι θέμα ψυχαγωγίας και διασκέδασης» λέει ο Χατζηθεοδώρου. Πάρε και την μπάλα του πόλο στην παραλία, αλλά άφησε το σκουφάκι στο σπίτι.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κ.Ο.Ε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 2021-2024

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΑΛΦΑ ΝΙΚΗ
ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΓΚΕΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΤΑΜΙΑΣ
ΡΕΒΥΘΗ ΕΥΤΥΧΙΑ
ΕΦ.ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΕΦ.ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
ΚΑΛΦΑΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΕΦ.ΥΛΙΚΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΕΙΔ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΥΒΑΡΑ ΣΟΦΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΦΛΩΡΕΝΤΗ-ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΑΝΔΡΙΑΝΗ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ Κ.
ΣΤΟΥΠΗΣ Γ.
ΜΑΤΖΑΒΑΚΗ Α.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

email: n.o.aliveriou61@gmail.com

Τηλ.& fax: 2223023650

Γραφεία: Κάραβος Αλιβερίου Τ.Κ. 34500

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ROAD TO TOKYO - ΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ