Ξεχνάμε το άθλημα που ξέρουμε...?

Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Χθες ολοκληρώθηκε το πρώτο ηλικιακό πρωτάθλημα στο πόλο, αυτό των νέων γυναικών με έναν τελικό διαφήμιση για το άθλημα. Κι εκεί που ήμουν έτοιμος να γράψω για αυτό, μου έρχεται ξαφνικά ένα μειλ από το εξωτερικό που με έστειλε
«αδιάβαστο». Υπόσχομαι οτι όταν ηρεμήσω, θα γράψω για τον χθεσινό υπερτελικό που μας χάρισαν τα 30 κορίτσια του Ολυμπιακού και της Βουλιαγμένης, αλλά τώρα προέχει να μάθουμε τι νέο μας επιφυλάσσει η ΦΙΝΑ. Δυστυχώς, η τεχνική
επιτροπή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, άλλα είχε στείλει πριν από 2 περίπου μήνες και άλλα τελικά θα είναι αυτά που συζητηθούν στις 13 Ιουλίου το μεσημέρι στην Βουδαπέστη.
Το πόλο με αυτά που θα διαβάσετε αλλάζει σελίδα και δίνει κατά την άποψή μου, την δυνατότητα να παίζουν 50αρηδες και γιατί όχι, ακόμα και 60αρηδες. Ασε που η παραγωγή θα λιγοστέψει δραματικά.
Ας δούμε λοιπόν τις προτάσεις που θα προτείνει η τεχνική επιτροπή και ελπίζουμε όλοι μας, αρκετές από αυτές να μην περάσουν.

Το πόλο πλέον θα μπορεί να παίζεται σε πισίνες με μήκος από 20-25 μέτρα και πλάτος από 10-20. Απίστευτο κι όμως αληθινό. Μπορεί δηλαδή να φτιαχτεί οπουδήποτε πισίνα με διαστάσεις 20Χ10 και εκεί να μπουν να αγωνιστούν σε επίσημο ματς ανδρικές ομάδες, ή ακόμα και παιδικές.
Παραμένουν οι 7 παίκτες αλλά μειώνεται ο αριθμός των 13 σε 11. Οι ομάδες θα έχουν 1 τερματοφύλακα και 10 παίκτες αν θέλουν. Οι εγκέφαλοι της ΦΙΝΑ λοιπόν, δεν ενδιαφέρονται καθόλου για την παραγωγή. Σκεφτείτε τις ομάδες που έχουν 30 παιδιά το τι πρόβλημα είχαν. Τώρα που θα μειωθούν οι 13 σε 11, να δω τι θα γίνει με τα πιτσιρίκια που δεν θα παίζουν. Προφανώς θα πάνε σε άλλο άθλημα. Οσον αφορά τις μεγάλες ομάδες, σκεφτείτε σε πισίνα 20αρα, που αν περάσουν οι κανονισμοί, θα είναι νόμιμη, να στοιβαχθούν εκεί μέσα 14 «γομάρια». Και όπως καταλαβαίνει κανείς, παίκτες μεγάλοι σε ηλικία, θα μπορούν να παίζουν μέχρι τα 50 τους αν θέλουν, αφού το άθλημα θα γίνει πολύ πιο αργό. Στις δε εθνικές ομάδες, αναμένεται να γίνει ένας μικρός χαμός για τις θέσεις, αφού άλλο οι 11 και άλλο οι 13. Μάλιστα, αυτός ο κανονισμός, ουσιαστικά ακυρώνει τον δεύτερο τερματοφύλακα, αφού οι προπονητές είναι λογικό να προτιμούν να έχουν, λόγω των αποβολών, περισσότερους παίκτες διαθέσιμους. Σκεφτείτε λοιπόν όχι τόσο τον δεύτερο τερματοφύλακα, που κάποια στιγμή θα παίξει, όσο τον τρίτο που δεν θα παίξει ποτέ.
Η αλλαγή του διαστήματος ανάπαυσης ανάμεσα στην 2η και την 3η περίοδο (από 5′ σε 3′) δεν μου φαίνεται και τόσο πολύ σημαντική, αφού οι περισσότερες ομάδες δεν ολοκληρώνουν τον υπάρχοντα χρόνο των 5′.
Τα ταιμ άουτ μειώνονται σε 2 από 4. Θα μπορείς να τα παίρνεις όποτε θέλεις, αλλά όχι πλέον πριν από κερδισμένο πέναλτι. Οπως έχω προαναφέρει σε παλιότερο ποστ μου, προφανώς οι Αμερικάνοι και γενικότερα όλοι αυτοί που σταματούν πολύ περισσότερο τον χρόνο με πάρα πολλά ταιμ άουτ, πρέπει να είναι το λιγότερο ηλίθιοι κι εμείς στο πόλο είμαστε οι πανέξυπνοι. Η ΦΙΝΑ με αυτό τον κανονισμό, θέλει να μειώσει τον χρόνο του αγώνα. Από 65-70′ που διαρκεί ένα ματς πόλο, με αυτόν και τον προηγούμενο κανονισμό, γλυτώνει γύρω στα 10′ και το ματς θα διαρκεί λίγο λιγότερο από 1 ώρα.
Η επίθεση πλέον δεν είναι 30″ αλλά 25″. Αυτό ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο σε περίπτωση αλλαγής του τερέν. Ομως, σε 30αρι τερέν, οι παίκτες δεν θα πολυπρολάβαιναν να κατέβουν. Η μείωση του χρόνου πάντως θα οδηγήσει σε βιαστικότερες επιθέσεις.
Η επίθεση μετά από κόρνερ δεν θα είναι 25″ αλλά 15″. Ετσι λοιπόν όπως είναι τώρα τα πράγματα, η κάθε ομάδα έχει στην διάθεσή της περίπου 40 επιθέσεις. Με τους νέους κανονισμούς, αν αυτοί περάσουν, οι επιθέσεις θα είναι περισσότερες. Ενας πρόχειρος υπολογισμός μας δίνει στο οκτάλεπτο (με φυσιολογικές αποβολές) 24-25 επιθέσεις, οπότε φτάνουμε στις 100 συνολικά. Αρα περισσότερες ευκαιρίες για γκολ, αν και πιστεύω ότι στην πάροδο του χρόνου, οι άμυνες θα βελτιωθούν. Στην αρχή, εγώ προσωπικά περιμένω γύρω στα 30 γκολ στο ματς.
Ο παίκτης παραπάνω πλέον θα διαρκεί 15″. Αυτό σημαίνει ότι οι ομάδες θα επιτίθενται βιαστικά επιδιώκοντας ένα σουτ από οποιαδήποτε θέση, προτού προλάβει να μπει μέσα ο παίκτης. Ειδικά αν η αποβολή δίνεται στο ξεκίνημα της κόντρας, τότε απλά η ομάδα θα κατεβαίνει κάτω και θα σουτάρει αμέσως.
Το βούλιαγμα πλέον του τερματοφύλακα δεν θα είναι πέναλτι, αλλά απλό φάουλ. Οπότε μπορούμε να πούμε ότι στην διεκδίκηση της μπάλας κάπου κοντα στο τέρμα, θα την χάνουμε από τα μάτια μας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το πόλο αλλάζει, αν περάσουν οι συγκεκριμένοι κανονισμοί. Οι μάχες πλέον θα είναι πολύ δυνατές και αντί να μειωθεί το «ξύλο» αυτό θα αυξηθεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πολύ μικρού τερέν. Η προπόνηση των ομάδων θα αλλάξει σίγουρα, αφού οι απαιτήσεις αλλάζουν. Θα δούμε πολλούς «μποντιμπιλντεράδες» στις πισίνες. Τα γυμναστήρια θα πάρουν φωτιά. Τα σουτ αναμένεται να δυναμώσουν κι άλλο και η φαντασία δεν θα υπάρχει, αφού χρειάζεται χώρο και χρόνο για να αναπτυχθεί. Το άθλημά μας θα γίνει, κατά την άποψή μου, πολύ πιο βαρετό από ότι είναι τώρα, και αυτά για ένα χούι ενός 80χρονου που κάνει κουμάντο σε ένα ολόκληρο άθλημα.

Ελπίζω οι χώρες που καλλιεργούν το πόλο, να μην αφήσουν αυτά τα εκτρώματα να περάσουν. Μακάρι, οι αντιδράσεις να είναι τέτοιες, που να μην αφήσουν τους βρυκόλακες της ΦΙΝΑ, να διαλύσουν ένα άθλημα, που άλλα θέλει και όχι συνεχείς αλλαγές κανονισμών, προκειμένου να γίνει καλύτερο.

Πηγή: Pisina.net

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κ.Ο.Ε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 2021-2024

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΑΛΦΑ ΝΙΚΗ
ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΓΚΕΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΤΑΜΙΑΣ
ΡΕΒΥΘΗ ΕΥΤΥΧΙΑ
ΕΦ.ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΕΦ.ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
ΚΑΛΦΑΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΕΦ.ΥΛΙΚΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΕΙΔ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΥΒΑΡΑ ΣΟΦΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΦΛΩΡΕΝΤΗ-ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΑΝΔΡΙΑΝΗ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ Κ.
ΣΤΟΥΠΗΣ Γ.
ΜΑΤΖΑΒΑΚΗ Α.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

email: n.o.aliveriou61@gmail.com

Τηλ.& fax: 2223023650

Γραφεία: Κάραβος Αλιβερίου Τ.Κ. 34500

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ROAD TO TOKYO - ΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ