Κυριάκος Γιαννόπουλος: "Χτίσαμε δυνατές γέφυρες"

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος εξέδωσε το πρώτο τεύχος του δικού της περιοδικού για τον Υγρό Στίβο, του ΚΟΕ Magazine, το οποίο μπορείτε να βρείτε αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα της. Ανάμεσα στα θέματα του περιοδικού, βρίσκεται η συνέντευξη του προέδρου της Ομοσπονδίας, Κυριάκου Γιαννόπουλου.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά το αφιέρωμα στον κ. Γιαννόπουλο από το κοεMag, του οποίου η παραγωγή είναι δημιουργία του Agenda Sport Action:


Ο Κυριάκος Γιαννόπουλος αποτελεί από τον Απρίλιο του 2021 τον ηγέτη της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Στο διάστημα αυτό, αν και ο χρόνος ήταν λίγος, ο χώρος του υγρού στίβου έχει γνωρίσει μεγάλες επιτυχίες, ενώ παράλληλα έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές σε επίπεδο οργάνωσης.


Ο πρόεδρος της ΚΟΕ έκανε τον απολογισμό της πρώτης χρονιάς της θητείας του και ανέπτυξε τα σχέδιά του για το μέλλον.


Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ανάληψη της εξουσίας της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας. Μέσα σε αυτό το διάστημα, ποιες πιστεύετε πως ήταν οι κυριότερες στιγμές και οι πιο σημαντικές αποφάσεις που πάρθηκαν;


«Συνήθως κάποιος που θέλει να κρίνει μια αθλητική ομοσπονδία, θα σκεφτεί αρχικά τις επιτυχίες. Είχαμε την χαρά να πανηγυρίσουμε σε αυτό το διάστημα πολύ μεγάλες στιγμές των Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2021 που πραγματοποιήθηκε στην Βουδαπέστη. Θεωρώ πως σαν Ομοσπονδία και με την στήριξη φυσικά όλων των σωματείων, κάναμε το καθήκον μας στο ακέραιο και ανεβάσαμε τον πήχη των προσδοκιών πολύ ψηλά. Όμως, πριν από όλα, καταφέραμε να οργανώσουμε με έναν μοντέρνο τρόπο την ΚΟΕ και να κάνουμε ευκολότερο το έργο των σωματείων. Δεν το έχουμε καταφέρει ακόμη στον βαθμό που επιθυμούμε, είμαι όμως σίγουρος πως βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Επίσης ένα ακόμη πολύ σημαντικό βήμα ήταν η δημιουργία τμήματος μάρκετινγκ και επικοινωνίας που βοήθησε στον εκσυγχρονισμό μας, ενώ παράλληλα βοήθά και οικονομικά μέσω των χορηγιών».


Ποιες είναι οι προτεραιότητες της ΚΟΕ, μέσα στο 2022, σε διοικητικό και αγωνιστικό επίπεδο;


«Δεν είναι εφικτό να αλλάξουν άμεσα τα πάντα. Είχαμε θέσει ένα χρονοδιάγραμμα και αυτό ακολουθούμε. Με ικανοποιεί όμως αρκετά το γεγονός πως έχει αλλάξει η νοοτροπία, όχι μόνο εσωτερικά μέσα στην Ομοσπονδία, αλλά και στα σωματεία. Νομίζω πως σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα έχουμε όλοι την ίδια γραμμή σκέψης και αποφάσεων. Αυτό θα βοηθήσει πολύ αφού αυτά που έχουμε προγραμματίσει χρειάζονται την συνεργασία και την κοινή πορεία Ομοσπονδίας- σωματείων. Χτίσαμε πολύ δυνατές γέφυρες τόσο στην Ευρώπη όσο και Παγκοσμίως και αυτό ήταν αποτέλεσμα σχεδίου και προγράμματος. Θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση γιατί η χώρα μας είναι μια ισχυρή δύναμη στον παγκόσμιο χάρτη του υγρού στίβου και αυτό πρέπει να αποτυπώνεται και στα κέντρα αποφάσεων για την πρόοδό του».


Τι σημαίνει η εκλογή σας ως αντιπροέδρου της LEN και ως μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της FINA;


«Η εκλογή μου αυξάνει τις υποχρεώσεις και μεγεθύνει την ευθύνη. Μπορεί ο χρόνος να περιορίζεται, όμως είναι ευκαιρία να διορθώσουμε, όλα όσα είχαν επισημανθεί όλο αυτό το διάστημα. Στόχος μου είναι να δώσουμε μία μεγάλη προοπτική στον υγρό στίβο παγκοσμίως και θεωρώ τυχερό τον εαυτό μου που βρίσκομαι σε αυτή την διαδικασία αλλαγής. Οι προκλήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, τίποτα δεν είναι δεδομένο και χρειάζονται ισχυρά αντανακλαστικά, μα πάνω απ’ όλα οφείλουμε όραμα και αγάπη για ότι κάνουμε».


Τι θα επιδιώξει η ΚΟΕ από τις διεθνείς ομοσπονδίες;


«Η ΚΟΕ είναι ένας ισχυρός “παίκτης” σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πρώτο που ζητάμε είναι αξιοκρατία και ισονομία, και έχω την αίσθηση - όπως και όλοι οι συνεργάτες μου - πως θα εξακολουθήσουμε να πορευόμαστε με αυτές τις αξίες. Είμαστε σε καλό δρόμο, διότι και οι συνεργάτες μου στο εξωτερικό έχουν την ίδια αντίληψη. Ας μην ξεχνάμε πως πολλά από τα αθλήματα που καλλιεργούμε έχουν μέσα τους και το προσωπικό στοιχείο και θεωρώ πως όσο πιο πολύ περιορίσουμε το υποκειμενικό κριτήριο τόσο πιο δίκαια θα είναι και τα αποτελέσματα. Επίσης βρισκόταν στο πρόγραμμά μας, η Ελλάδα να αποτελέσει την Μητρόπολη των μεγάλων διοργανώσεων. Το ακολουθούμε κατά γράμμα. Πέρσι, μετά από πάρα πολύ καιρό, φιλοξενήσαμε την τελική φάση του World League υδατοσφαίρισης γυναικών στην Αθήνα, ενώ φέτος διοργανώσαμε, με απόλυτη επιτυχία, τους τελικούς αγώνες της καλλιτεχνικής κολύμβησης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (FINA World Series) και βέβαια η μεγάλη πρόκληση είναι η φιλοξενία του Παγκοσμίου πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης Κ16 που θα διεξαχθεί στον Βόλο και την Λάρισα, όπου θα δούμε τα παγκόσμια ταλέντα του πόλο να παρελαύνουν στις ελληνικές πισίνες. Θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να στεφθούν οι διοργανώσεις με απόλυτη επιτυχία και παράλληλα να θέσουμε τις βάσεις για την φιλοξενία ακόμη μεγαλύτερων τουρνουά στην χώρα μας. Παράλληλα άμεσα προχωράμε στον σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς, με όλες τις λεπτομέρειες».


Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η αγαστή συνεργασία της ΚΟΕ με την Πολιτεία;


«Η συνεργασία ΚΟΕ - Πολιτείας θα πρέπει πάντα να επιδιώκεται. Εμείς είμαστε ένας φορέας που κοιτάει τα του οίκου του και θέλουμε να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με το Υφυπουργείο Αθλητισμού, την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και φυσικά με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Ξεκινήσαμε μια αγαστή συνεργασία με όλους τους φορείς και έτσι θα συνεχίσουμε»


Τους τελευταίους μήνες πραγματοποιήθηκαν πολλά καμπ σε όλα τα αθλήματα του υγρού στίβου με αθλητές Προεθνικών ομάδων. Ποιός είναι ο σκοπός τους;


«Πλέον δίνουμε την ευκαιρία σε πάρα πολλά παιδιά να συμμετέχουν σε Προεθνικές ομάδες όλων των αθλημάτων. Μέσω των αμέτρητων καμπ που πραγματοποιούμε τα παιδιά αποκτούν κίνητρο και σκοπό. Πλέον υπάρχει και αρχειοθέτηση στην ΚΟΕ, κάθε αθλητή, ώστε να παρακολουθείται η πορεία του. Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν και καμπ στην ανοιχτή θάλασσα (Open Water), το οποίο θεωρώ πως θα είναι το άθλημα του μέλλοντος στον υγρό στίβο. Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των αθλητών και θα προχωρήσουμε τις συγκεκριμένες διαδικασίες».


Πολλοί αθλητές του υγρού στίβου κάνουν έκκληση για την δημιουργία ενός “σπιτιού” για τις Εθνικές ομάδες. Υπάρχουν σχέδια για την υλοποίησή του;


«Έχουμε πολλές Εθνικές ομάδες σε όλα τα αθλήματα. Προφανώς και αποτελεί προτεραιότητα της Ομοσπονδίας, όμως δεν είναι τόσο εύκολο. Βρίσκεται στα σχέδιά μας και όταν είμαστε έτοιμοι θα ανακοινώσουμε κάποια στοιχεία. Δεν το αγνοούμε. Όσο υπάρχουν καλοπροαίρετοι άνθρωποι, πάντα θα υπάρχουν και λύσεις τις οποίες θα αναζητήσουμε».


Η Ελλάδα είναι γεμάτη από υπέροχες παραλίες. Πως μπορούν να αξιοποιηθούν τα αθλήματα του υγρού στίβου και στην θάλασσα;


«Η Ομοσπονδία θα πρέπει να φροντίσει για να μάθει κολύμπι όλος ο κόσμος. Από την άλλη πλευρά όμως δεν είναι στα χέρια μας η μεθοδολογία - αν και θα έπρεπε να ήμασταν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι - της εκπαίδευσης και της προόδου των ναυαγοσωστών. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης το κομμάτι της ναυαγοσωστικής ανήκει στις κολυμβητικές ομοσπονδίες. Στην Ελλάδα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και φυσικά αποτελεί επιθυμία μας να βρίσκεται και η ναυαγοσωστική κάτω από την ομπρέλα της ΚΟΕ. Επίσης θα θέλαμε σε κάθε γωνιά της επικράτειας η Ομοσπονδία να συμμετέχει, μέσω των σωματείων - μελών της, στην διαδικασία εκμάθησης της κολύμβησης. Σιγά σιγά βλέπουμε πως αυτό έχει ξεκινήσει, όμως θέλουμε πολλή δουλειά ακόμη. Η Ελλάδα έχει μία τεράστια ακτογραμμή με αμέτρητα νησιά και αποτελεί προτεραιότητά μας να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν κοντά στα αθλήματα του υγρού στίβου. Είναι καθήκον μας να προσφέρουμε την δυνατότητα εκμάθησης και άθλησης».


Η ενεργειακή κρίση ταλανίζει τα κολυμβητήρια της χώρας. Πως θα μπορούσε να βρεθεί λύση;

«Αντιμετωπίζουμε πολύ σημαντικά προβλήματα σε πολλά κολυμβητήρια, ακόμη και υπαρξιακά σε ορισμένα. Έχουμε κάνει αρκετές επαφές και έχουμε προχωρήσει σε εισηγήσεις στην Πολιτεία. Είμαστε μία Ομοσπονδία η οποία υιοθετεί, σαν δικό της, το πρόβλημα κάθε σωματείου της. Μία από τις προτάσεις που συζητήσαμε με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού ήταν η χρήση πετρελαίου θέρμανσης και όχι κίνησης για εξοικονόμηση χρημάτων από τα κολυμβητήρια. Βρίσκε ται σε σωστή κατεύθυνση και αναμένουμε την εξέλιξή της».


Έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια αρκετές εθνικές ομοσπονδίες να επιλέγουν ως λύση την παροχή υπηκοότητας σε αθλητές που προέρχονται από άλλες χώρες, δίνοντάς τους το δικαίωμα να αγωνιστούν με τις εθνικές τους ομάδες. Η Ελλάδα δεν έχει επιλέξει ποτέ αυτή την τακτική. Ποιά είναι η άποψή σας;


«Εφαρμόζουμε στην ίδια πολιτική με την προηγούμενη διοίκηση της ΚΟΕ στο 100%. Δεν θέλουμε να αλλάξουμε την συγκεκριμένη στάση σε κανένα από τα αθλήματα του υγρού στίβου. Επίσης έχουμε ξεκινήσει ενέργειες στην Παγκόσμια Ομοσπονδία ώστε να ισχυροποιηθεί το πλαίσιο στο οποίο μπορεί κάποιος να αλλάξει εθνικότητα και νομίζω πως βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για να το πετύχουμε".



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κ.Ο.Ε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 2021-2024

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΑΛΦΑ ΝΙΚΗ
ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΓΚΕΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΤΑΜΙΑΣ
ΡΕΒΥΘΗ ΕΥΤΥΧΙΑ
ΕΦ.ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΕΦ.ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
ΚΑΛΦΑΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΕΦ.ΥΛΙΚΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΕΙΔ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΥΒΑΡΑ ΣΟΦΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΦΛΩΡΕΝΤΗ-ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΑΝΔΡΙΑΝΗ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ Κ.
ΣΤΟΥΠΗΣ Γ.
ΜΑΤΖΑΒΑΚΗ Α.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

email: n.o.aliveriou61@gmail.com

Τηλ.& fax: 2223023650

Γραφεία: Κάραβος Αλιβερίου Τ.Κ. 34500

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ROAD TO TOKYO - ΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ