Ιστορική Ολυμπιακή Ζέα

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Στη μαρίνα Ζέας θα αναβιώσει στις 30 Μαΐου το πρώτο Ολυμπιακό αγώνισμα στη διοργάνωση του 1896, τα 500μ. ελεύθερο. Η συγκεκριμένη περιοχή κατέχει μία ιδιαίτερη θέση στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η μαρίνα Ζέας έχει τεράστια
ιστορική σημασία όσον αφορά το κομμάτι των Ολυμπιακών Αγώνων και μάλιστα κατέχει πάρα πολλές πρωτιές. Εκεί, όπου στις 30 Μαΐου ο δήμος Πειραιά, θα αναβιώσει το αγώνισμα των 500μ. ελεύθερο, διεξήχθη το άθλημα της κολύμβησης στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Συνολικά έγιναν τέσσερα αγωνίσματα, τα 100, 200, 500 και 1.200μ. ελεύθερο. Οι αγώνες στο κόλπο της Ζέας άρχισαν στις 11 Απριλίου 1896 και το πρώτο ρεκόρ που κατέρριψαν ήταν αυτό της προσέλευσης κόσμου. Στους πάγκους που τοποθετήθηκαν περιμετρικά συγκεντρώθηκαν 20.000 θεατές, στους οποίους μάλιστα είχε απαγορευτεί, με αστυνομική διάταξη, να έχουν μαζί τους ομπρέλες ή να φοράνε μεγάλα καπέλα, για να μην περιορίζουν τη θέα όσων ήταν πιο πίσω. Σύμφωνα με την ΕΟΕ ο κόσμος ήταν περίπου 40.000, συνυπολογίζοντας και αυτούς που βρίσκονται σε σκάφη περιμετρικά των αγώνων. Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαμόρφωση του αγωνιστικού στίβου. Η γραμμή εκκίνησης στα 100μ. ελεύθερο αλλά και ο διάδρομος που έπρεπε να ακολουθηθεί οριζόταν από άδειες κολοκύθες, που όμως δεν ήταν σταθερές και δημιουργούσε μία σύγχυση. Ο τερματισμός ήταν προς την ακτή και οι συμμετέχοντες αθλητές πήγαιναν στην εκκίνηση με βάρκες.
Συχνά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, έστω και αν ο αθλητισμός δεν πρέπει να συγχέεται με την πολιτική, υπήρξαν κρούσματα πολιτικής διαμαρτυρίας. Και αυτή την πρωτιά κατέχει η Ζέα. Ο Ούγγρος Άλφρεντ Χάγιος, που κατέκτησε το χρυσό στα 100μ. ελεύθερο, μαζί με τους συμπατριώτες του κατά τη διάρκεια της απονομής τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο της Ουγγαρίας. Έτσι κάλυπταν την ελληνική μπάντα, που έπαιζε τον εθνικό ύμνο της Αυστρίας, αφού το 1896 δεν υπήρχε αυτόνομη Ουγγαρία αλλά Αυστροουγγική αυτοκρατορία. Οι Μαγυάροι βέβαια όπως μπορούσαν εξέφραζαν τη διαμαρτυρία τους και τέτοια ήταν η κίνησης του Χάγιος. Στη Ζέα υπήρξε και η πρώτη εγκατάλειψη αγώνα. Ο Αμερικανός Γκάρντερ Ουίλιαμς, δεν λυπήθηκε τα 7.500χλμ., που ταξίδεψε από τη Μασαχουσέτη για να αγωνιστεί. Μόλις ακούστηκε η πιστολιά, βούτηξε στο νερό και μην αντέχοντας τη χαμηλή θερμοκρασία του νερού (12-14 βαθμούς Κελσίου) κολύμπησε προς την ακτή και κατά την πιθανότερη εκδοχή αναφώνησε «Χριστέ μου, πάγωσα».
Η Ελλάδα συμμετείχε με 15 αθλητές και κατέκτησε έξι μετάλλια, ένα χρυσό, τρία ασημένια και δύο χάλκινα. Ένα από τους πιο γνωστούς είναι ο ασημένιος Ολυμπιονίκης των 500μ. ελεύθερο Αντώνης Πεπανός, το όνομα του οποίου έχει δοθεί στο κολυμβητήριο της Πάτρας. Ο Πεπανός αγωνίστηκε άρρωστος στα 500μ. ελεύθερο και γι’ αυτό δεν αγωνίστηκε αργότερα στα 1.200μ., όπου επίσης είχε δηλώσει συμμετοχή. Χρυσό μετάλλιο στα 100μ. ελεύθερο για ναύτες κατέκτησε ο Γιάννης Μαλοκίνης, ασημένιο ο Σπύρος Χαζάπης και χάλκινο ο Δημήτρης Δρίβας. Ασημένιο κατέκτησε ο Γιάννης Ανδρέου στα 1.200μ. ελεύθερο και χάλκινο ο Στάθης Χωραφάς στα 500μ. ελεύθερο.


ΠΗΓΗ: sportsfeed.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κ.Ο.Ε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 2021-2024

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΑΛΦΑ ΝΙΚΗ
ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΓΚΕΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΤΑΜΙΑΣ
ΡΕΒΥΘΗ ΕΥΤΥΧΙΑ
ΕΦ.ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΕΦ.ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
ΚΑΛΦΑΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΕΦ.ΥΛΙΚΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΕΙΔ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΥΒΑΡΑ ΣΟΦΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΦΛΩΡΕΝΤΗ-ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΑΝΔΡΙΑΝΗ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ Κ.
ΣΤΟΥΠΗΣ Γ.
ΜΑΤΖΑΒΑΚΗ Α.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

email: n.o.aliveriou61@gmail.com

Τηλ.& fax: 2223023650

Γραφεία: Κάραβος Αλιβερίου Τ.Κ. 34500

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ROAD TO TOKYO - ΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ