Τα βασιλικά εγκαίνια του Κολυμβητηρίου του Ζαππείου

Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

Τα βασιλικά εγκαίνια του Κολυμβητηρίου του Ζαππείου: «Οι εργασίες για την κατασκευή της πρώτης ελληνικής πισίνας Ολυμπιακών διαστάσεων ολοκληρώθηκαν στις αρχές του 1940, επί κυβερνήσεως Μεταξά, ενώ στις 8 Ιουλίου
της ίδιας χρονιάς πραγματοποιήθηκε η μεγαλοπρεπής γιορτή εγκαινίων του χώρου, που έγινε γνωστός και ως Εθνικό Κολυμβητήριο. Όπως ήταν αναμενόμενο, η επίσημη παρουσίαση του πρώτου και μοναδικού Ολυμπιακού κολυμβητηρίου στην Ελλάδα αποτέλεσε μεγάλο γεγονός, που προβλήθηκε δεόντως από τις εφημερίδες και τα λιγοστά μέσα της εποχής. 
Στα εγκαίνια, που είχαν βασιλική αίγλη, έδωσαν το παρών ακόμη και ο βασιλιάς Γεώργιος, συνοδευόμενος από την πριγκίπισσα Αικατερίνη. Μάλιστα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, αφού ξεναγήθηκαν στους χώρους της πισίνας από τους υπευθύνους, προχώρησαν σε επιθεώρηση δεκάδων κολυμβητών από αθλητικά σωματεία της εποχής, οι οποίοι στη θέα του βασιλιά στάθηκαν παρατεταγμένοι και σε στάση στρατιωτικής προσοχής. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο περιβάλλων χώρος του κολυμβητηρίου αλλά και οι γύρω δρόμοι πλημμύρισαν από δεκάδες μέλη αθλητικών συλλόγων αλλά και από πλήθος απλών πολιτών που έσπευσαν να θαυμάσουν από κοντά τις υπερσύγχρονες για τη δεκαετία του ’40 εγκαταστάσεις». Το κείμενο είναι από εφημερίδες της εποχής. Η φωτογραφία είναι του 1940.

Το κολυμβητήριο του Ζαππείου στα χρόνια της κατοχής:
Κατά τη διάρκεια της Κατοχής κι ενώ οι κάτοικοι της Αθήνας λιμοκτονούσαν, ο χώρος του κολυμβητηρίου πέρασε στα χέρια των Γερμανών κατακτητών και οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί τον καθιέρωσαν ως τόπο συνάντησης, είτε για να περάσουν τις ελεύθερες ώρες τους είτε για να αθληθούν στα νερά της πισίνας.
Η φωτογραφία είναι του 1941. Πίσω από τη εξέδρα καταδύσεων, διακρίνονται τα σπίτια πάνω από την οδό Καλιρρόης. Αριστερά, οι πανύψηλοι ευκάλυπτοι, σταθεροί φύλακες του χώρου από εκείνα τα χρόνια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κ.Ο.Ε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 2021-2024

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΑΛΦΑ ΝΙΚΗ
ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΓΚΕΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΤΑΜΙΑΣ
ΡΕΒΥΘΗ ΕΥΤΥΧΙΑ
ΕΦ.ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΕΦ.ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
ΚΑΛΦΑΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΕΦ.ΥΛΙΚΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΕΙΔ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΥΒΑΡΑ ΣΟΦΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΦΛΩΡΕΝΤΗ-ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΑΝΔΡΙΑΝΗ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ Κ.
ΣΤΟΥΠΗΣ Γ.
ΜΑΤΖΑΒΑΚΗ Α.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

email: n.o.aliveriou61@gmail.com

Τηλ.& fax: 2223023650

Γραφεία: Κάραβος Αλιβερίου Τ.Κ. 34500

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ROAD TO TOKYO - ΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ