50 χρόνια Ναυτικός Όμιλος Αλιβερίου-50 χρόνια προσφοράς και δράσης

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Πενήντα ολόκληρα χρόνια ζωής κλείνει φέτος ο Ναυτικός Όμιλος Αλιβερίου και το noa61.blogspot.com βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσει ένα σύντομο αφιέρωμα στο μεγάλο και ιστορικό αυτό σύλλογο. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε περάσει κάποτε από κάποιο τμήμα του συλλόγου και αυτό πιστοποιεί δίχως άλλο τη διάσταση και τη σημασία που έχει, σε μια περιοχή που η θάλασσα
και το κολύμπι είναι κάτι που τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν στα πρώτα πρώιμα χρόνια της ζωής τους.

Στο έργο που θ' ακολουθήσει οι πρωταγωνιστές είναι οι κολυμβητές και οι κολυμβήτριες του ομίλου μας. Γι' αυτό  θεωρούμε υποχρέωσή μας να τους ευχαριστήσουμε γι' αυτό που προσπάθησαν και τελικά  επέτυχαν.Είναι οι Ήρωες αυτής της ωραίας ιστορίας του Ομίλου...

Ο Ν.Ο.Α. ιδρύθηκε το 1961, σε μια περίοδο όπου ο αθλητισμός στην περιοχή μας βρίσκονταν σε χαμηλά επίπεδα και ήταν η εποχή που εβασίζετο στο σχολειό. Μόλις 3 χρόνια πριν την ίδρυση του ξεκινάει την δράση της η ομάδα ποδοσφαίρου του Ταμυναικού (1958), σε πανευβοικό επίπεδο στο χώρο της κολύμβησης υπάρχει μόνο ο Ν.Ο.Χαλκίδας με έτος ίδρυσης το (1933), έτσι με την ίδρυση του ο Ναυτικός Όμιλος Αλιβερίου έρχεται να καλύψει ένα κενό στο χώρο του αθλητισμού και ιδιαίτερα στον ναυταθλητισμό πράγμα πρωτόγνωρο για την περιοχή μας. Παρά τις δυσκολίες, οι διοικούντες εκείνοι την εποχή τον Ν.Ο.Α και τα μέλη του μαζί με τους γονείς και τους αθλητές του έβαζαν τις βάσεις για την δημιουργία ενός ομίλου δυνατού και ελπιδοφόρου, που θα προσέφερε αθλητισμό στην νεολαία μας.
Ο Ν.Ο.Αλιβερίου στην μακρόχρονη παρουσία του στην Ελληνική αθλητική οικογένεια έχει καταξιωθεί, σαν ένας δημιουργικός χώρος βαθιάς καλλιέργιας της αθλητικής ιδέας. 
Ένας σύλλογος που έχει διδάξει όχι μόνο την κολύμβηση σε χιλιάδες παιδιά μιας ολόκληρης γενεάς στην πόλη του Αλιβερίου, αλλά έχει ανοίξει διάπλατα την πόρτα προς τον υπέροχο Υγρό Στίβο και έχει εισάγει την νεολαία σε μια υγιεινή δραστηριότητα.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, άρχισε να δημιουργείται η ανάγκη και να γίνονται οι πρώτες συζητήσεις για ένα ναυτικό όμιλο, στον οποίο θα μπορούσε ο Αλιβεριώτης και όχι μόνο να έρθει σε επαφή με τη θάλασσα και να μάθει σωστό κολύμπι. Στις 27/11/1960 σε γενική συνέλευση αποφασίστηκε η ίδρυση σωματείου με την επωνυμία "ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ" και το διορισμό προσωρινής διοίκησης έως την αναγνώρισή του με πρόεδρο τον ειρηνοδίκη Λουκά Ασπρογέρακα. Την 6η Ιουνίου του 1961 έγιναν τα επίσημα εγκαίνια του ομίλου, ο οποίος αρχικά συνεδρίαζε εν υπαίθρω, όπως διαβάζουμε στα πρακτικά έλλειψη εγκαταστάσεων και τις πρώτες του υποτυπώδεις εγκαταστάσεις του για την κολύμβηση τις είχε στο σημείο που βρίσκετε σήμερα η παιδική χαρά, λίγο αργότερα απέναντι στον "φάρο".Τη δεκαετεία του '80, ο Ν.Ο.Α αποκτά δικά του γραφεία, με τη βοήθεια και τη προσφορά των γονιών των αθλητών αλλά και τις προσφορές της τοπικής κοινωνίας, οίκημα στη θέση παραπλεύρως από το σημερινό λιμεναρχείο. Επίσης σημαντική η προσφορά στην αποπεράτωση του κτιρίου, του μέλους του Δ.Σ, του <<μπάρμπα Στέφανου >>όπως τον λέγαμε οι αθλητές του ομίλου αείμνηστου Στέφανου Παπουτσά, καθώς και του αείμνηστου προέδρου του Ν.Ο.Α Δημήτριου Γιαννόπουλου που στο διάστημα της προεδρίας του ξεκίνησαν οι εργασίες. Πρώτος του αιρετός πρόεδρος μέχρι την 13/6/1963 ήταν ο αείμνηστος φαρμακοποιός  Ιωάννης Παλαιολόγος.

Αρχικά ο Ν.Ο.Α. είχε τμήματα κολύμβησης και συμμετείχε και σε αγώνες υδατοσφαίρισης, ενώ για πολύ μικρο χρονικό διάστημα και τμήμα κωπηλασίας. Η πρώτη αγωνιστική εκδήλωση του ομίλου έγινε την 28/7/1963 με αγώνα υδατοσφαίρισης στον Κάραβο με το Ν.Ο.Χαλκίδας, επί προεδρίας Πέτρου Γιαννακόπουλου και με προπονητή του τον Κων/νο Μπούρικα.Έχει συμμετοχές σε περιφερειακά πρωταθλήματα κολύμβησης και υδατοσφαίρισης όπως στην Καλαμάτα το 1966, στη Μυτιλήνη το 1967 και Καβάλα το 1969, επί προεδρίας Μίλτου Αντωνιάδη και του Ιατρού Αλκιβιάδη Κόλλια με προπονητές τους Κων/νο Μπούρικα και Δημήτριο Μαστροκώστα. Επιτυχία του ομίλου ήταν η συμμετοχή του κολυμβητή μας Ιωάννη Καρόζη, ο οποίος αγωνίστηκε στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης το 1966 στο κολυμβητήριο του Ζαππείου.Είναι από τα παλαιότερα μέλη της Κ.Ο.Ε και από τους ιστορικότερους στην Εύβοια αλλά και στην περιφέρεια ΑΝ.Στερεάς και Εύβοιας και μάλιστα από τους πλέον δυναμικούς. Η πορεία του παρέμεινε ανοδική μέχρι το 1970, όταν και άρχισε η πτώση. Το 1971 έως και το 1976 ο όμιλος υπάρχει μόνο στα χαρτιά, καθώς πέφτει σε αδράνεια, ελλείψει υλικοτεχνικής υποδομής, οικονομικών πόρων και εγκαταστάσεων, παρόλο που το Δ.Σ. ήταν καινούριο  και είχε προκύψει από τις τελευταίες εκλογές στις 13/ 6/71 με πρόεδρο τον Κων/νο Κοτμάνη, δεν κατάφερε να κρατηθεί ο όμιλος σε λειτουργία και έτσι στις 25/7/71 σταματάει τη δραστηριότητα του.




Από το 1977 γίνεται μια ουσιαστική στροφή στον όμιλο, με παλαιούς αθλητές του απο τη δεκαετία του '60
(Αλέξης,Σπανός,Μαυρουδής, Σαλταρίκος κ.α) αλλά και παλαιούς παράγοντες απο τη δεκαετία αυτή (Αντωνιάδης,Νόβας κ.α) να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο, γίνετε η επαναδραστηριοποίηση του με νέο πρόεδρο τον κ. Νικόλαο
Παλδεμτζή, ο οποίος παρέμεινε μέχρι και την 22/2/79, όπου πλέον πρόεδρος αναλαμβάνει ο Σταμάτιος Αλέξης. Με συλλογική προσπάθεια όλων   επιτυγχάνεται μια μεγάλη ανάκαμψη, καταφέρνει να συγκεντρώσει στα μητρώα του συλλόγου πολλούς αξιόλογους κολυμβητές, να δημιουργήσει μια ομάδα ανταγωνιστική που θα φέρει στο σύλλογο πολλές διακρίσεις, δημιουργούνται οι εγκαταστάσεις για την προπόνηση των αθλητών στο λιμάνι του Καράβου (όπου και ήταν μέχρι και τον Μάιο του 2011 όταν και αποξιλώθηκαν με πρωτοβουλία του Λιμενάρχη), ενώ μέσα σε ελάχιστα χρόνια ο αριθμός των αθλητών που τον πλαισιώνουν ξεπερνά τους 100. 
Νέα τμήματα δημιουργούνται και οι διακρίσεις έρχονται η μια μετά την άλλη, οι κολυμβητές του Ν.Ο.Α ταξιδεύουν ανα την Ελλάδα και φέρνουν για την πόλη μας και το νομό μας πολυάριθμα κύπελλα σε πανελλήνιους αγώνες, ενδεικτικά να αναφέρουμε (κατακτάται η πρώτη θέση στην κολύμβηση μεταξύ όλων των ομίλων στους πανελλήνιους αγώνες συλλόγων Θαλάσσης στην κατηγορία των ανδρών-γυναικών από το 1987 έως και το 1991 καθώς επίσης και η πρώτη θέση της γενικής βαθμολογίας όλων των κατηγοριών από το 2000 έως και το 2010), αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο κατακτά την πρώτη θέση τις χρονιές (1988,1989). Επίσης βραβεύεται και ως καλύτερος σύλλογος στην περιφέρεια μας τα έτη (1987,1988,1989).


Στην υδατοσφαίριση ο όμιλος το 1979 βρίσκετε στην Γ' εθνική κατηγορία έκτοτε έχει συμμετοχή στα πρωταθλήματα Δ' εθνικής σε πρωταθλήματα παίδων,εφήβων-νέων και βέβαια μεγάλη επιτυχία θεωρείται η συμμετοχή του συλλόγου στο πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης γυναικών που έγινε το 1988, όπου ομάδες ιστορικές του κέντρου και όχι μόνο δεν είχαν συμμετοχή ενώ ο Ν.Ο.Α παρόλο που στερούνταν κολυμβητήριο έδωσε το παρόν. Επίσης η ομάδα των νέων του '90-'91 έφτασε στην προημιτελική φάση του πρωταθλήματος κάτι που γινόταν για πρώτη φορά στην ιστορία του ομίλου.


Στην Υποβρύχια αλιεία συμμετείχε το 1999 στο πανελλήνιο πρωτάθλημα που έγινε στη Λήμνο, με τους αθλητές του Τζάνη Αθ. και Κέκη Δημ., ήταν και η μοναδική συμμετοχή του Ν.Ο.Α. σε πρωτάθλημα της Ε.ο.υ.δ.α.α.τ.κ.

Το αίτημα για το πολύπαθο έργο της κατασκευής  κολυμβητήριου στο Αλιβέρι έχει αρχίσει να γίνετε γνωστό και να διεκδικείται από τη δεκαετία του '80 και με έντονους αγώνες του ομίλου, δια πυρός και σιδήρου, και ενώ βρίσκετε σε όλα τα προγράμματα (5νταετή τη δεκαετία του '80, πακέτα Ντελόρ τη δεκαετία του '90,κ.α) το 2003 φτάνει στην πηγή υπογράφετε προγραμματική σύμβαση ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ  μεταξύ Γ.Γ.Αθλητισμού και Νομαρχίας Εύβοιας, αλλά τελικά νερό σε πισίνα δε βλέπουμε στο Αλιβέρι μέχρι και σήμερα, προς πείσμα κάποιον που αδιαφόρησαν και ανάγκασαν την νεολαία μας να στερείται τα βασικά έργα υποδομής για μια οργανωμένη κοινωνία. Μέλη του θυμούνται ακόμα τους αγώνες, τις παραστάσεις σε φορείς του δημοσίου, επερωτήσεις βουλευτών, συνέδρια, τηλεοπτικά κανάλια, εφημερίδες, προκειμένου το θέμα να έχει αίσια έκβαση για τον τόπο, με τεράστιους αγώνες του ομίλου, που κανένας δεν αμφισβητεί και βέβαια θα ήταν παράληψη να μην αναφερθούμε στον επί σειρά ετών πρόεδρο του ομίλου μας αείμνηστο Σταμάτιο Αλέξη.
Ο οποίος συνέδεσε το όνομά του και την Ζωή του με την εξέλιξη και πρόοδο του Ν.Ο.Α, στον οποίο και είχε αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς του. Ως πρόεδρος του Ν.Ο.ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ήταν ο άνθρωπος που αγωνίστηκε μαζί με τα μέλη των Δ.Σ. διαχρονικά για την κατασκευή του κολυμβητηρίου στο Αλιβέρι.

Η διασφάλιση μιας σταθερής βάσης, ενός χώρου που θα μπορεί πλέον ο νέος του τόπου μας να μαθαίνει κολύμβηση, αλλά και ο αθλητής να προπονείται,θα σηματοδοτούσε ακόμα περισσότερες διακρίσεις για τον όμιλο σε αγωνιστικό επίπεδο, τιμώντας τον Δήμο μας την πόλη του Αλιβερίου την Εύβοια, γεμίζοντας χαρά για την αναγνώριση, τη νεολαία μας.
Παρα τα προβλήματα που αντιμετώπιζε λόγω εγκαταστάσεων λοιπόν ο Ν.Ο.Α. και πάντα στη θάλασσα, παλεύοντας με αέρα και κύμα, τα παιδιά του κατάφεραν όχι μόνο να στέκονται, αλλά και να κερδίζουν πρωταθλήματα. Είναι τα θαύματα της επιμονής και του ενθουσιασμού μερικών διοικούντων και νεαρών αθλητών, που περισσότερο ίσως απ' όλους μας υπηρετούν τον αθλητισμό.

Ο Ν.Ο.Αλιβερίου στα 50 χρόνια της ιστορίας του είχε 9 αιρετούς προέδρους και 1 προσωρινό έως την αναγνώριση του συλλόγου και ήταν: Ασπρογέρακας Λουκ.(διοριζόμενος) Παλαιολόγος Ιωαν., Γιαννακόπουλος Πετ., Αντωνιάδης Μιλτ., Κόλλιας Αλκιβ., Κοτμάνης Κων/νος, Παλδεμτζής Νικ., Γιαννόπουλος Δημ., Αλέξης Στ., Ράπτη Δημ.

Για την προσφορά τους στον Ν.Ο.ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ, οι Γεν. Συνελεύσεις του, έχουν ανακηρύξει 4 επίτιμους προέδρους: Κωστή Αθαν., Στεφανίδη Μιχ., Σκαρλή Γεωρ., Αλέξη Σταμ.

Σήμερα, ο Ν.Ο.Αλιβερίου είναι ένα από τα πολυπληθέστερα αθλητικά σωματεία της περιοχής μας, με έμπειρο και άρτια καταρτισμένο προπονητικό δυναμικό και συνεχή παρουσία στα αθλητικά δρώμενα. Ανταποκρινόμενος στις ανάγκες της κοινωνίας, ασκεί πέρα από την αθλητική και κοινωνική δράση, και προάγει μέσα από κάθε δραστηριότητα, υγιείς αξίες και το αθλητικό ιδεώδες. Έγινε σύμβολο της πόλης μας και πρεσβευτής της ανα την Ελλάδα. Η επιτυχία του Ν.Ο.ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ έγκειται στο ότι καταφέρνει αφενός να μαζεύει την νεολαία, βάζοντας την στην λογική της προσπάθειας και της άμιλλας, χωρίς αποκλεισμούς και στυγνό πρωταθλητισμό, αφετέρου καταφέρνει να παράγει αθλητές με αξιόλογες επιδόσεις. 
Με όραμα την περαιτέρω ανάπτυξη του υγρού στίβου και την αγάπη για τη νεολαία του τόπου μας, η σημερινή διοίκηση του Ν.Ο.Α., υπό την προεδρία της Δήμητρας Ράπτη γέννημα θρέμμα του ομίλου μας, συνεχίζει να δουλεύει οργανωμένα για να κρατήσει τον Όμιλο σε επίπεδο αντάξιο της ιστορίας του, αλλά και των σύγχρονων απαιτήσεων της κοινωνίας.

Πολλοί είναι στο πλευρό μας, που μας κατανοούν, άλλοι αδιαφορούν ή ακόμα δείχνουν μικρόψυχοι, εμείς συνεχίζουμε με όλες τις συνθήκες και δυναμώνουμε. Ευχόμενοι ότι πλέον όλοι κατανοούμε την αναγκαιότητα υποδομών έστω αυτοί τη στιγμή και υποτυπωδών εγκαταστάσεων για να μπορούνε τα παιδιά μας να αθληθούν,ελπίζουμε ότι θα δικαιωθούν και το Αλιβέρι θα αποκτήσει μόνιμες εγκαταστάσεις στο μέλλον. Το κολυμβητήριο ασφαλώς για κάποιους δεν είναι ούτε το μεγάλο ούτε το μικρο πρόβλημα του Αλιβερίου και της περιοχής μας. Είναι απλώς ένα πρόβλημα της σ' 'ενα τομέα της κοινώνικης ζωής και η περαιτέρω πορεία του τόπου μας μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς κολυμβητήριο...Αυτή είναι η μια η ψυχρή θεώρηση, γιατί υπάρχει και η άλλη, η θερμή, αυτή που την θερμαίνει το ενδιαφέρον για τον αθλητισμό και την ανάπτυξη του.

Τέλος, έχουμε υποχρέωση να ευχαριστήσουμε,
τους προπονητές μας διαχρονικά που ακούραστα με αγάπη και όραμα προσεφέραν τις γνώσεις τους στους αθλητές μας:
Μπούρικας Κων/νος, Μαστροκώστας Δημ., Ρέτσας Δημ., Κιούσης Θεοδ., Καλουτάς Γεωρ., Τσίγκρος Ιωαν., Οικονόμου Γεωργία, Ξενάκης Ιωαν., Τσατσομαρίδης Κων., Τουρναβίτης Κων., Παπανικολάου Ιωαν., Τσακανίκα Λια., Μακρυγιαννης Χρησ., Ηλίας Νικ., Αγγελέτος Κων/νος, Σκούρα Μαρ.,Ρήγα Αρ., Κύριλλος Κων/νος, Κοκκίνης Σωτ., Αλεξανδρόπουλος Κων/νος, Αλέξης Πρ., Σαλταρίκος Λαμπ.,


Τους ιδρυτές του συλλόγου:
1.Κούκος Μ.2.Στεργιώτης Αρ.3.Φατσέας Εμ.4.Παλαιολόγος Ι.5.Χρυσοστάλης6.Σκαρλής Στ.7.Βογιατζής Κ.8.Θεοδώρου Δ.9.Παπακηρύκου Ν.10.Κοτμάνης Στ.11.Μαυρουδής Αθ.12.Αναστασίου Σπ.13.Αντωνιάδης Μιλ.14.Παπασταματίου Ι.15.Σιγάλας Ν.16.Σκαρλής Στ.17.Κευγάς Ν.18.Βογιατζής Παντ.19.Κυριακός Αρ. 20.Ασπρογέρακας Λουκ.

Τους γονείς τους χορηγούς και βέβαια και στις προσπάθειες που κατέβαλε ο κάθε αθλητής ξεχωριστά κατά την περίοδο των προπονήσεων. Είναι οι πρωταθλητές των συλλόγων θαλάσσης,
σε αυτούς οφείλετε η δύναμη του ομίλου μας ,
είναι οι πρωταγωνιστές μέσα στο νερό, γιαυτό και είμαστε υποχρεωμένοι να τους χειροκροτήσουμε και να τους συγχαρούμε!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ: Αυτούς που είχαν την ιδέα να με ιδρύσουν το 1961,αυτούς που με έφτασαν ψηλά και αυτούς που θα συνεχίσουν το έργο του!!!

<<Φυσικά η οποιαδήποτε αναγραφή ιστορικών γεγονότων έχει το φυσικό μειονέκτημα όταν γράφεται από άτομα σύγχρονα προς τα γεγονότα, διότι δεν είναι εύκολο να υπάρχει ανεπηρέαστος κρίσης. Γιαυτό θέλουμε να επισημάνουμε και ζητούμε την επιείκεια των αναγνωστών, εάν κάτι δεν συμπεριλάβαμε η δεν αναφερθήκαμε, πάντως δεν έγινε με σκοπιμότητα.>>

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: noa61.blogspot.com & Π.Σ.Α.
ΙΟΥΝΙΟΣ 2011


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κ.Ο.Ε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 2021-2024

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΑΛΦΑ ΝΙΚΗ
ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΓΚΕΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΤΑΜΙΑΣ
ΡΕΒΥΘΗ ΕΥΤΥΧΙΑ
ΕΦ.ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΕΦ.ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
ΚΑΛΦΑΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΕΦ.ΥΛΙΚΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΕΙΔ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΥΒΑΡΑ ΣΟΦΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΦΛΩΡΕΝΤΗ-ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΑΝΔΡΙΑΝΗ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ Κ.
ΣΤΟΥΠΗΣ Γ.
ΜΑΤΖΑΒΑΚΗ Α.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

email: n.o.aliveriou61@gmail.com

Τηλ.& fax: 2223023650

Γραφεία: Κάραβος Αλιβερίου Τ.Κ. 34500

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ROAD TO TOKYO - ΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ