Πολύχρωμη διατροφή

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Ποια είναι τα πρώτα τέσσερα τρόφιμα που έρχονται στο μυαλό μας όταν μιλάμε για υδατάνθρακες;
1. Ζυμαρικά
2. Ρύζι
3. Ψωμί
4. Πατάτες
Σωστά! Αλλά τι έχουν κοινό; Είναι όλοι άσπρα!
Μια από τις αγνοημένες πηγές υδατάνθρακα είναι τα φρούτα ή αλλιώς «πολύχρωμοι υδατάνθρακες». Ναι, φρούτα. Φρέσκα, κονσερβοποιημένα, κατεψυγμένα ή αποξηραμένα. Από όποια πλευρά και να το δούμε τα φρούτα είναι μια άριστη πηγή υδατάνθρακα. Όχι μόνο παρέχουν τον υδατάνθρακα υπό μορφή φυσικών ζάχαρων (εναντίον της καθαρισμένης ζάχαρης), τα φωτεινά χρώματα των φρούτων δείχνουν ότι είναι επίσης άριστες πηγές βιταμινών και ανόργανων αλάτων, συμπεριλαμβανομένης μιας υποομάδας αποκαλούμενης «αντιοξειδωτικά».
Να σας υπενθυμίσω ότι η άσκηση είναι το ερέθισμα που οδηγεί και βοηθάει το σώμα μας να προσαρμοστεί στην προπόνηση. Και ότι η προσαρμογή στην προπόνηση εμφανίζεται μόνο όταν εσείς δίνετε στο σώμα τα σωστά είδη καυσίμων κατά τη διάρκεια των περιόδων ανάπαυσης ή αποκατάστασης (περίοδοι μετά την προπόνηση). Μια από τις παρενέργειες της άσκησης είναι η παραγωγή τοξινών, δηλαδή στοιχείων-μορίων που μπορούν πραγματικά να προκαλέσουν ζημιά στον ιστό των μυών πέρα από τη ζημιά που προκαλείται με την άσκηση. Η ζημιά που προκαλείται με την άσκηση είναι κανονική. Χρησιμεύει ως μέρος του ερεθίσματος για να προσαρμοστεί το σώμα στην προπόνηση. Αλλά η ζημιά που προκαλείται από τις τοξίνες που κυκλοφορούν στο αίμα μετά από την προπόνηση μπορεί να συνεχιστεί και κατά την περίοδο αποκατάστασης, κάτι που δεν είναι καθόλου επιθυμητό.
Τα αντιοξειδωτικά «απορροφούν» αυτές τις τοξίνες και τις εξουδετερώνουν προτού να μπορέσουν να προκαλέσουν ζημιά στους ιστούς των μυών. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα (και άλλα ζωηρόχρωμα τρόφιμα, όπως τα λαχανικά) είναι ικανή να παρέχει στο σώμα τα αντιοξειδωτικά που χρειάζεται. Αυτό είναι ένας καλός λόγος να τρώμε φρούτα και λαχανικά κατά τη διάρκεια του χρόνου αποκατάστασης μεταξύ των προπονήσεων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κ.Ο.Ε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 2021-2024

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΑΛΦΑ ΝΙΚΗ
ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΓΚΕΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΤΑΜΙΑΣ
ΡΕΒΥΘΗ ΕΥΤΥΧΙΑ
ΕΦ.ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΕΦ.ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
ΚΑΛΦΑΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΕΦ.ΥΛΙΚΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΕΙΔ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΥΒΑΡΑ ΣΟΦΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΦΛΩΡΕΝΤΗ-ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΑΝΔΡΙΑΝΗ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ Κ.
ΣΤΟΥΠΗΣ Γ.
ΜΑΤΖΑΒΑΚΗ Α.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

email: n.o.aliveriou61@gmail.com

Τηλ.& fax: 2223023650

Γραφεία: Κάραβος Αλιβερίου Τ.Κ. 34500

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ROAD TO TOKYO - ΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ