Αμφίπλευρη αναπνοή

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Αναπνοή από δεξιά ή αριστερά
ή από δεξιά και αριστερά;
Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις στον κόσμο της κολύμβησης είναι να αναπνέουμε από τη μία μόνο πλευρά ή να χρησιμοποιούμε και τις δύο;
Πολλοί κολυμβητές, αν όχι οι περισσότεροι, αναπνέουν πάντα από μία συγκεκριμένη πλευρά. 
 
Γιατί; Επειδή η αναπνοή στην άλλη πλευρά φέρνει μια άβολη και περίεργη αίσθηση.

Με τα χρόνια προπόνησης και αναπνέοντας μόνο από μία πλευρά, οι μύες στην αντίθετη πλευρά της πλάτης, αναπτύσσονται πολύ περισσότερο από εκείνους που χρησιμοποιούνται στη μεριά που αναπνέουμε και αυτό γιατί αν αναπνέεις από την δεξιά πλευρά τότε εξισορροπείς με το αριστερό χέρι, όταν εισέρχεται ο αέρας στους πνεύμονες.

Η απάντηση στο αρχικό ερώτημα λοιπόν είναι ναι, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται και οι δύο πλευρές στην αναπνοή, εάν δεν το κάνετε ήδη. Ο κύριος λόγος είναι ότι θα εξισορροπηθούν οι «χεριές» σας και έτσι θα έχετε συμμετρία στους πίσω μύες σας.

Ίσες αριθμητικά δεξιές και αριστερές αναπνοές

Το πρόβλημα με την αναπνοή προς τη μία πλευρά είναι ότι μπορεί να κάνει τη χεριά σας μονόπλευρη. Σε μία 2ωρη προπόνηση, μπορεί να πάρετε από την ίδια πλευρά αναπνοή ακόμα και 2.000 φορές. Μια μονόπλευρη χεριά μπορεί να γίνει μόνιμη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μετά από κάποιες προπονήσεις.

Το όφελος του να αναπνέεις σχεδόν τόσο συχνά από τη μία πλευρά, όσο και από την άλλη είναι ότι χρησιμοποιώντας την «ασθενή» πλευρά συχνότερα, αυτό θα βοηθήσει τη συνολική ανάπτυξη των «χεριών» σας, και θα χάσετε την «τυφλή» σας πλευρά.

Ο μόνος τρόπος για να επωφεληθείτε από την αμφίπλευρη αναπνοή είναι η συνεχής εξάσκηση κι όσο το δυνατόν περισσότερο. Συχνά, κολυμβητές αναπνέουν κάθε πέντε ή επτά «χεριές», ως μέρος ενός σετ και για βελτίωση της αναπνευστικής αντοχής ή για αποθεραπεία. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η πρακτική αυτή να περιορίζεται εκεί. Σίγουρα θα σας φανεί περίεργο στην αρχή, αλλά είναι πιο εύκολο από ό,τι νομίζετε. Με τακτική πρακτική εξάσκηση στην αναπνοή και από τις δύο πλευρές, κάθε σχετική αδυναμία θα διορθωθεί πριν καλά καλά να το καταλάβετε.
Μερικές συμβουλές για το πώς να παίρνετε δίπλευρες αναπνοές, διατηρώντας παράλληλα το ενδιαφέρον:
Αναπνεύστε στη δεξιά πλευρά σας για 50μέτρα και στα αριστερά σας για τα επόμενα 50. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να πάρετε το οξυγόνο που χρειάζεστε, αλλά εξακολουθείτε να έχετε μια συμμετρία στις «χεριές» σας.

Αναπνεύστε από την αδύναμη πλευρά σας για την προθέρμανση, την αποθεραπεία, καθώς και στα αργά σετ της προπόνησης.
Πειραματιστείτε με τρεις αριστερές αναπνοές, τρεις δεξιά, ή τέσσερις αριστερά, τέσσερις δεξιά μέχρι να βρείτε ένα πιο άνετο μοντέλο.
Έχετε στο μυαλό σας κάθε φορά, ως στόχο να παίρνετε αναπνοή ίσες φορές από τη μία πλευρά αλλά και από την άλλη κατά τη διάρκεια της προπόνησης σε εβδομαδιαία βάση. Πάνω απ' όλα όμως να απολαμβάνετε το κολύμπι σας, και μην «κολλάτε» υπερβολικά σε θεωρίες για να είστε ακριβείς!


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κ.Ο.Ε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 2021-2024

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΑΛΦΑ ΝΙΚΗ
ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΓΚΕΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΤΑΜΙΑΣ
ΡΕΒΥΘΗ ΕΥΤΥΧΙΑ
ΕΦ.ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΕΦ.ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
ΚΑΛΦΑΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΕΦ.ΥΛΙΚΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΕΙΔ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΥΒΑΡΑ ΣΟΦΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΦΛΩΡΕΝΤΗ-ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΑΝΔΡΙΑΝΗ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ Κ.
ΣΤΟΥΠΗΣ Γ.
ΜΑΤΖΑΒΑΚΗ Α.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

email: n.o.aliveriou61@gmail.com

Τηλ.& fax: 2223023650

Γραφεία: Κάραβος Αλιβερίου Τ.Κ. 34500

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ROAD TO TOKYO - ΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ