H Kουλτούρα του καθαρού αθλητισμού

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Δρ. Ελένη Αυλωνίτου                                                     Ο Ιωακείμ Ολσεν ήταν πρωταθλητής Δανίας στην σφαιροβολία. Κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 στην Ολυμπία, ισοβάθμησε με τον Αμερικανό Άνταμ Νέλσον στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης το 2005, με καλύτερη επίδοση 21 μέτρα και 32 εκατοστά, που ήταν η 16η καλύτερη επίδοση εκείνης της χρονιάς, ενώ σε απόλυτη επίδοση ήταν ο έκτος καλύτερος σφαιροβόλος του 2005, αφού τις 15 επιδόσεις που υπερβαίνουν τη δική του τις έκαναν πέντε αθλητές. Εδώ ρωτάει ο μέσος φίλαθλος: [μα πως μπορεί να είναι πρώτος στη παγκόσμια κατάταξη αφού τον πέρασαν φέτος 5 άλλοι αθλητές 15 φορές;]. Μπορεί γιατί είναι σταθερός στις επιδόσεις του και έχει πολλές συμμετοχές, με καλή κατάταξη στους αγώνες που μετείχε. Βλέπετε, η παγκόσμια κατάταξη ευνοεί τους σταθερούς αθλητές και δεν ευνοεί τους κομήτες. Δηλαδή η παγκόσμια κατάταξη ευνοεί τους καθαρούς αθλητές.
Αυτός ο καθαρός και σταθερός αθλητής είχε μιλήσει στην 4η συνδιάσκεψη του Play the Game με θέμα [Ο αθλητής υπό έλεγχο]. Μας είχε μεταφέρει τα προσωπικά του βιώματα από το χώρο του πρωταθλητισμού στη Δανία και μας είχε εξηγήσει, με μία ειλικρίνεια που άγγιζε τον κυνισμό, γιατί ο ίδιος δεν ντοπάρεται. Μεταφέρω τα λόγια του:

[Εμείς (οι Δανοί αθλητές δηλαδή) δεν μπορούμε να αποφύγουμε τους ελέγχους ντόπινγκ με το να πάμε να κρυφτούμε σε κάποιο μακρινό σημείο του κόσμου και να μην ξέρει κανείς που να μας βρει. Ολα τα ταξίδια μας τα πληρώνει απευθείας η ομοσπονδία, οπότε ξέρει σε ποιο αεροπλάνο μπήκα και σε ποιο ξενοδοχείο έμεινα. Ασε που δεν είμαι μόνος μου, αφού υπάρχουν τουλάχιστον δέκα άλλοι άνθρωποι στην αποστολή, από τους οποίους δε μπορώ να κρυφτώ. Εξάλλου η ομοσπονδία δε θα σκεφτόταν ποτέ να καλύψει κάποια παράβασή μου, γιατί μόλις θα μαθευόταν στη Δανία θα καταργούσαν αμέσως την ομοσπονδία και θα έχαναν τις θέσεις και τα προνόμιά τους].
Απόηχοι Κεντέρη - Θάνου. Πάντως εδώ στην Ελλάδα δεν έχασε κανένας αθλητικός παράγοντας ούτε τη θέση ούτε τα προνόμιά του. Αμφιβάλλω αν έχασε κανείς τους ακόμα και τον ύπνο του!
Συνέχισε ο Ολσεν, που έχει γεννηθεί το 1977: [Εγώ μπήκα στον αθλητισμό τη δεκαετία του '90. Ηδη το ντόπινγκ δεν ήταν ανεκτό, οπότε κι εγώ δε ντοπαρίστικα. Αν είχα μπει στον αθλητισμό στις δεκαετίες του '70 ή του '80 που το ντόπινγκ ήταν ανεκτό και διαδεδομένο, τότε θα ντοπαριζόμουν και εγώ].

Στη φράση αυτή του Ολσεν βρίσκεται το κλειδί για τη λύση του προβλήματος του ντόπινγκ στον υψηλό αθλητισμό. Η κρίσιμη έννοια είναι μονάχα μία, η ανοχή. Αν το ανεχόμαστε θα συμβεί. Αν δεν το ανεχόμαστε δε θα συμβεί. Αυτό είναι όλο. Αν θελήσουμε να μεταφέρουμε τα διδάγματα της Κοπενχάγης στα Ελληνικά δεδομένα, τότε ο δρόμος που θα πρέπει να ακολουθήσουμε γίνεται πολύ καθαρός. Να τιμωρούνται οι ντοπαρισμένοι αθλητές με τους διετείς αποκλεισμούς τους, αλλά και όσοι ανέχονται το ντόπινγκ, αν και βρίσκονται σε υπεύθυνες θέσεις του Ελληνικού αθλητισμού, να χάνουν τις θέσεις και τα προνόμιά τους. Δε χρειάζεται καν να διωχθούν πολλοί, μόλις γίνει κατανοητό στην πιάτσα ότι όποιος ανέχεται τέτοια πράγματα πάει σπίτι του και δε ξαναγυρίζει, τότε το ζήτημα θα έχει τελειώσει. Η κουλτούρα της μη ανοχής θα αρχίσει να διαχέεται από την κορυφή σε όλον τον αθλητισμό, στα σχολεία και στα γυμναστήρια, προστατεύοντας έτσι όλους του αθλούμενους νέους!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κ.Ο.Ε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 2021-2024

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΑΛΦΑ ΝΙΚΗ
ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΓΚΕΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΤΑΜΙΑΣ
ΡΕΒΥΘΗ ΕΥΤΥΧΙΑ
ΕΦ.ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΕΦ.ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
ΚΑΛΦΑΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΕΦ.ΥΛΙΚΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΕΙΔ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΥΒΑΡΑ ΣΟΦΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΦΛΩΡΕΝΤΗ-ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΑΝΔΡΙΑΝΗ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ Κ.
ΣΤΟΥΠΗΣ Γ.
ΜΑΤΖΑΒΑΚΗ Α.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

email: n.o.aliveriou61@gmail.com

Τηλ.& fax: 2223023650

Γραφεία: Κάραβος Αλιβερίου Τ.Κ. 34500

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ROAD TO TOKYO - ΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ