Η "μικρή γοργόνα" που αψήφησε τον Χίτλερ

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή η Ίνγκε Σόρενσεν, η 12χρονη Ολυμπιονίκης που αρνήθηκε να χαιρετήσει ναζιστικά τον Αδόλφο Χίτλερ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου.
Η εκπληκτική προσπάθεια του Τζέσε Όουενς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936 άφησε στο... σκοτάδι την ιστορία της Ίνγκε Σόρενσεν.
Η εφημερίδα "London Times" θύμισε σε όλους την παλικαρίσια ενέργεια της νεαρότερης κατόχου ολυμπιακού μεταλλίου, η οποία απεβίωσε σε ηλικία 86 χρονών στο σπίτι της στο Νιου Τζέρσεϊ.
Η Σόρενσεν κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 200 μέτρα πρόσθιο σε ηλικία 12 χρονών και 24 ημερών. Είναι η νεαρότερη Ολυμπιονίκης σε ατομικό αγώνισμα μετά την 11χρονη Ιταλίδα Λουιτζίνα Τζιαβότι, η οποία κατέκτησε αργυρό μετάλλιο το 1928.

Την ιστορία της "μικρής σαγηνευτικής Ίνγκε", όπως τη χαρακτήρισε ο απεσταλμένος του κρατικού ραδιοφώνου της Δανίας, τη λένε οι γονείς στα παιδιά στη Δανία.

Όταν ήρθε η ώρα να παραλάβει το μετάλλιο της από τα χέρια του Αδόλφου Χίτλερ σε αντίθεση με τη νικήτρια, τη Γιαπωνέζα Χιντέκο Μαεχάτα και τη Γερμανίδα Μάρθα Γκένεγκερ, αρνήθηκε να χαιρετήσει ναζιστικά τον ιδρυτή του ναζισμού.

Περισσότεροι από 30.000 συμπατριώτες της, την υποδέχθηκαν κατά την επιστροφή της στην Κοπεγχάγη. Κατέρριψε 14 ρεκόρ Δανίας και τρία παγκόσμια ρεκόρ σε ηλικία 11 χρονών.

Αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την ενεργό δράση στα 20 της χρόνια, καθώς παραβίασε τους κανονισμούς που διέπουν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Μετακόμισε στη Σουηδία και ασχολήθηκε με την προπονητική.

Το 1948 παντρεύτηκε τον κολυμβητή Γιάνους Τάμπουρ και τρία χρόνια μετακόμισαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τρεις φορές διέσχισαν με τη βάρκα τους τον Ατλαντικό Ωκεανό για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
ΠΗΓΗ:sport24


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κ.Ο.Ε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 2021-2024

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΑΛΦΑ ΝΙΚΗ
ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΓΚΕΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΤΑΜΙΑΣ
ΡΕΒΥΘΗ ΕΥΤΥΧΙΑ
ΕΦ.ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΕΦ.ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
ΚΑΛΦΑΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΕΦ.ΥΛΙΚΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΕΙΔ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΥΒΑΡΑ ΣΟΦΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΦΛΩΡΕΝΤΗ-ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΑΝΔΡΙΑΝΗ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ Κ.
ΣΤΟΥΠΗΣ Γ.
ΜΑΤΖΑΒΑΚΗ Α.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

email: n.o.aliveriou61@gmail.com

Τηλ.& fax: 2223023650

Γραφεία: Κάραβος Αλιβερίου Τ.Κ. 34500

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ROAD TO TOKYO - ΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ