Μάθετε το πώς...

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

                                                                                                                  
...θα γίνετε πιο γρήγοροι,
πηγαίνοντας πιο αργά
 
Όλοι οι προπονητές, καθώς και όλοι όσοι ασχολούμαστε με την κολύμβηση, θα πρέπει να κατανοήσουμε τη σημασία των χεριών- επαναλήψεων, καθότι αποτελεί βασικό αντικείμενο σε οποιοδήποτε σωστό πρόγραμμα προπόνησης.           

Οι μεγάλοι κολυμβητές, για να κολυμπήσουν σωστά, αποδοτικά και εν τέλει αποτελεσματικά, ψάχνουν πάντα να βρουν το «μονοπάτι τραβήγματος», στο οποίο θα βρουν τη μεγαλύτερη αντίσταση. Αντίθετα οι αναποτελεσματικοί κολυμβητές, ακολουθούν το «μονοπάτι» στο οποίο θα βρουν τη λιγότερη αντίσταση, είτε επειδή δεν έχουν τη δύναμη να διατηρήσουν την σωστή τεχνική, είτε επειδή δεν ξέρουν πως να «πλασαριστούν» στο νερό, είτε επειδή απλά δε γνωρίζουν τη σωστή τεχνική.

Ένας τεράστιας σημασίας παράγοντας στην κολύμβηση, είναι η διατήρηση της ευθείας και της σωστής θέσης στο νερό. Το γνωστό streamline. Όχι μόνο κατά την διάρκεια που κολυμπάμε, αλλά και κατά την διάρκεια της στροφής και της εκκίνησης. Οι αποδοτικοί - αποτελεσματικοί κολυμβητές, καλύπτουν μεγάλη απόσταση με κάθε χεριά. Για αυτούς λέμε ότι έχουν και καλό Distance Per Stroke (DPS).

Για να δούμε σε τι επίπεδο βρισκόμαστε, θα μετρήσουμε πόσες χεριές θα κάνουμε μέσα σε 25m. Ο μέσος όρος των κολυμβητών είναι στις 20 χεριές ελευθέρου, οι πιο καλοί στις 12-15 χεριές και οι «ελίτ» κολυμβητές είναι στις 12 και λιγότερες, ή αλλιώς κάνουν με μία χεριά κάτι παραπάνω από 2 μέτρα. Οι ύπτιοι θα έχουν τους ίδιους αριθμούς με τους ελεύθερους, ενώ πρόσθιοι και πεταλουδίστες κάτω από 8-10 χεριές στα 25m.
Αφού λοιπόν μετρήσουμε το DPS, θα πρέπει να το αυξήσουμε. Να μεγαλώσουμε δηλαδή την απόσταση που διανύουμε με την κάθε χεριά. Και αυτό θα γίνει με τους εξής τρόπους:
  1. Επιμυκήνουμε την κάθε μας χεριά όσο περισσότερο μπορούμε. Αυτό το κάνουμε και στην αρχή καθώς και πίσω, στο τελείωμα αυτής. Παράλληλα, περιστρέφουμε γοφούς και πόδια, έτσι ώστε να επιτύχουμε την μικρότερη δυνατή αντίσταση μέσα στο νερό. Φανταζόμαστε το σώμα μας να δουλεύει σαν "τρυπάνι".
  2. Προσπαθούμε να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ποδιές μέσα σε κάθε κύκλο χεριάς, έτσι ώστε στο τέλος να καταλήξουμε να χτυπάμε συνεχόμενα τα πόδια μας. Οι περισσότεροι κολυμβητές, κατά την διάρκεια της αναπνοής, σταματάνε να χτυπούν πόδια, χάνοντας έτσι πολύτιμα μέτρα.
  3. Αφήνουμε το σώμα μας να κυλήσει όσο το δυνατόν περισσότερο, έπειτα από κάθε σπρώξιμο από τον τοίχο ή τον βατήρα, αξιοποιώντας έτσι, όλη την φόρα μας.
Για να έχουμε σωστά αποτελέσματα κάνουμε το παρακάτω παράδειγμα:
Κάνουμε 50m και μετράμε τις χεριές μας. Προσθέτουμε τον αριθμό αυτό, στον χρόνο που μας πήρε να διανύσουμε την απόσταση αυτή. Πχ αν κάναμε 40 χεριές και ο χρόνος μας ήταν 40 δευτερόλεπτα, τότε το σύνολο που κρατάμε στο μυαλό μας είναι το 80. Τώρα προσπαθούμε να μειώσουμε τον αριθμό αυτό, είτε μειώνοντας τις χεριές, είτε τον χρόνο μας, χωρίς να χαλάσουμε την τεχνική μας. Κάνουμε αυτήν τη διαδικασία σε 10x50μ.

Αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα προπόνησης που χρησιμοποιείται, για τη βελτίωση της τεχνικής μας. Καταλήγοντας, αυτές οι ασκήσεις θα πρέπει να γίνονται υπό την εποπτεία, την καθοδήγηση και τη συμμετοχή του προπονητή, και να γίνονται όλα, με αργές κινήσεις για μεγαλύτερο έλεγχο.
«Το σώμα θα κάνει αυτό που θα του πούμε, αρκεί να ξέρουμε πως να του το πούμε»


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κ.Ο.Ε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 2021-2024

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΑΛΦΑ ΝΙΚΗ
ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΓΚΕΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΤΑΜΙΑΣ
ΡΕΒΥΘΗ ΕΥΤΥΧΙΑ
ΕΦ.ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΕΦ.ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
ΚΑΛΦΑΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΕΦ.ΥΛΙΚΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΕΙΔ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΥΒΑΡΑ ΣΟΦΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΦΛΩΡΕΝΤΗ-ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΑΝΔΡΙΑΝΗ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ Κ.
ΣΤΟΥΠΗΣ Γ.
ΜΑΤΖΑΒΑΚΗ Α.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

email: n.o.aliveriou61@gmail.com

Τηλ.& fax: 2223023650

Γραφεία: Κάραβος Αλιβερίου Τ.Κ. 34500

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ROAD TO TOKYO - ΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ