Τα οφέλη τής κολύμβησης

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Το κολύμπι είναι το πιο ολοκληρωμένο και πολύμορφο άθλημα, γι’ αυτό θα έπρεπε να αποτελεί τη βάση τής φυσικής αγωγής τού παιδιού και τού εφήβου. Το πρώτο στάδιο εκμάθησης τής κολύμβησης είναι η εξοικείωση που αποκτούν τα παιδιά αφού έρθουν σε επαφή με το νερό. Η κολύμβηση είναι πολύμορφη
και ολοκληρωμένη άσκηση, που θέτει σε λειτουργία όλα τα μέλη τού ανθρώπινου οργανισμού:

α)
Το μυϊκό σύστημα γίνεται δυνατό και υγιές, αφού δεν υπάρχει μυϊκή ομάδα που να μη συμμετέχει στην προσπάθεια.

β)
Ασκεί το καρδιαναπνευστικό σύστημα, που είναι το σημαντικότερο ίσως για κάθε κολυμβητή και γενικότερα αθλητή. Βοηθάει στην καλή λειτουργία τής καρδιάς και των πνευμόνων, ενώ συγχρόνως τα διαπλάθει για αυξημένες απαιτήσεις.

γ)
Βοηθάει το νευρικό σύστημα να λειτουργεί σε υψηλά επίπεδα, αφού ένα κατ’ εξοχήν άθλημα όπως είναι το κολύμπι χρειάζεται άψογος συντονισμός όλων των συστημάτων με τα κέντρα πληροφοριών τού εγκεφάλου, χαρίζοντας στον κολυμβητή ταχύτητα στη σκέψη και στις αντιδράσεις τού σώματος καθώς και αρμονία στις κινήσεις του.

δ)
Επίσης φτειάχνει σκελετό ισχυρό και υγιή, που αναπτύσσεται χωρίς τραυματισμούς των οστών και καταπονήσεις των αρθρώσεων, γιατί δουλεύεται μέσα στο νερό, χωρίς εντάσεις και εκτός βαρύτητας. Η αίσθηση των κολυμβητών να κινούνται και να αθλούνται εκτός βαρύτητας είναι μοναδική. Επέρχεται φυσική και ψυχική ευεξία την οποία μόνο το υγρό στοιχείο μπορεί να χαρίσει, αναδεικνύοντας τις δραστηριότητες στο νερό ως ένα εξαίρετο ψυχαγωγικό μέσο. Έτσι οι κολυμβητές χαίρονται, αθλούνται, ψυχαγωγούνται, μαθαίνουν, ενώ συγχρόνως χαλαρώνουν.

ε)
Δεν μπορούμε να παραλείψουμε και τη χρησιμότητά του ως κύριου μέσου αποκατάστασης σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Είναι γνωστό ότι το συνιστούν ιατροί και φυσικοθεραπευτές για καλύτερη υγεία και ταχύτερη αποκατάσταση σε μετατραυματικό στάδιο.

στ)
Το κολύμπι αποτελεί τη βάση για όλα τα αθλήματα τού υγρού στίβου και τα θαλάσσια σπορ.


Για το κολύμπι μπορούμε να πούμε πολλά, αλλά ας σταθούμε στο γεγονός ότι η χώρα μας σήμερα κατέχει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε πνιγμούς μετά την Ιαπωνία. Το αρνητικό αυτό ρεκόρ είναι αποτέλεσμα τής άρνησής μας να δεχθούμε την κολυμβητική παιδεία και να συμφιλιωθούμε με τη φύση τού υγρού στοιχείου που είναι η βάση τής ζωής. Ας είμαστε λοιπόν θετικοί στο να ασχοληθούν τα παιδιά μας με το κολύμπι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κ.Ο.Ε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 2021-2024

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΑΛΦΑ ΝΙΚΗ
ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΓΚΕΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΤΑΜΙΑΣ
ΡΕΒΥΘΗ ΕΥΤΥΧΙΑ
ΕΦ.ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΕΦ.ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
ΚΑΛΦΑΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΕΦ.ΥΛΙΚΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΕΙΔ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΥΒΑΡΑ ΣΟΦΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΦΛΩΡΕΝΤΗ-ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΑΝΔΡΙΑΝΗ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ Κ.
ΣΤΟΥΠΗΣ Γ.
ΜΑΤΖΑΒΑΚΗ Α.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

email: n.o.aliveriou61@gmail.com

Τηλ.& fax: 2223023650

Γραφεία: Κάραβος Αλιβερίου Τ.Κ. 34500

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ROAD TO TOKYO - ΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ