
Ολα τα προηγούμενα χρόνια, όλοι έβλεπαν, όλοι έκριναν και όλοι καταδίκαζαν τον τρόπο με τον οποίο μοιράζονται τα δωμάτια στους ξενώνες του Αγίου Κοσμά. Κανείς, όμως, δεν πρότεινε μια δραστική και δίκαια λύση, προκειμένου να λυθεί αυτό το πρόβλημα.
Κάπως έτσι, λοιπόν, φθάσαμε στο... τώρα: περίπου το 40% των αθλητών που διαμένουν στους ξενώνες του Αγίου Κοσμά δεν έχει καν το δικαίωμα αυτό. Αλλοι έχουν αποσυρθεί, άλλοι έχουν τιμωρηθεί για ντόπινγκ... Υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις που αθλήτριες έχουν… μεγαλώσει τα παιδιά τους μέσα στα 20 τ.μ. (τόσο είναι ένα απλό δωμάτιο στον Αγιο Κοσμά).
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ξενώνες αυτοί –κατά μεγάλο ποσοστό– δεν λειτουργούν βάσει του σκοπού για τον οποίο είχαν κατασκευαστεί. Αρχικά ως τόπος διαμονής της ολυμπιακής ομάδας για τους Αγώνες της Αθήνας και, εν συνεχεία, ως λύση για τη διαμονή των ταλέντων της επαρχίας που έρχονταν στην πρωτεύουσα για να εξελιχθούν αθλητικά. Αντίθετα, οι ξενώνες του Αγίου Κοσμά έχουν γίνει το αντικείμενο ενός απέραντου... νταραβεριού και περισσότερο θυμίζουν μεσιτικό γραφείο, παρά αθλητικό κέντρο.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το ότι κανείς πλέον δεν μπορεί να πει με σιγουριά ακριβώς πόσοι αθλητές και αθλήτριες μένουν στους ξενώνες του Αγίου Κοσμά, αφού υπάρχουν δωμάτια που φιλοξενούν μέχρι και πέντε αθλητές! Ταυτόχρονα!
Η λύση που πρότεινε –και στην οποία θα προχωρήσει κιόλας– ο πρόεδρος των εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά, Απόστολος Ρήγας, είναι η εξής: Οσοι αθλητές διαμένουν στο εξής στους ξενώνες, θα καταβάλουν και ενοίκιο. Και, αν όχι οι ίδιοι, οι ομοσπονδίες τους!
«Δεν βάζουμε το μαχαίρι στον λαιμό σε κανέναν, αλλά πρέπει να μπορεί να λειτουργεί και ο Αγιος Κοσμάς. Με τη λογική του δωρεάν δεν είναι βιώσιμη η κατάσταση». Αυτό ήταν το σχόλιο του κ. Ρήγα που συνέχισε: «Η απόφασή μας για ένα μικρό ποσό χρέωσης παραμονής αθλητών έχει ληφθεί από τον Ιανουάριο. Οι ξενώνες ανήκουν στον Αγιο Κοσμά και δεν αποτελούν σπίτι κανενός… Μέχρι τώρα δεν πλήρωναν ούτε ευρώ οι αθλητές που διέμεναν στους ξενώνες, ενώ ήταν αδιαφανής ο τρόπος λειτουργίας. Υπήρχαν περιπτώσεις με αθλητές που κρατούσαν επί χρόνια ένα δωμάτιο, χωρίς να μένουν συνεχώς σε αυτό ή το παραχωρούσαν σε φίλους τους! Οι ξενώνες αποτελούν, μεταξύ άλλων, πόρους που πρέπει να αξιοποιούνται για τον ΕΑΚΝ του Αγίου Κοσμά, αλλά και για τον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα».
Οσο για το (ημερήσιο) ποσό που πρέπει να καταβάλει κάθε ομοσπονδία για έναν αθλητή που διαμένει στους ξενώνες του Αγίου Κοσμά, ο πρόεδρος τόνισε: «Ενδεικτικά είναι ένα ποσό γύρω στα 25-30 ευρώ για προσωρινή διαμονή και γύρω στα 15 ευρώ αν είναι μακροχρόνια. Δεν γίνεται να είναι όλα δωρεάν. Η άρση βαρών (μαζί με τη χρήση προπονητηρίων) κόστιζε στον Αγιο Κοσμά γύρω στα 100.000 ευρώ τον χρόνο και δεν είχε πληρώσει ούτε σεντ. Θα μπορούσε κάλλιστα, για να υπάρχει η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση, να χρησιμοποιεί ταυτόχρονα ένα προπονητήριο μαζί με μια άλλη ομοσπονδία».
Οταν ρωτήθηκε για το αν μπορεί κάθε αθλητής να χρησιμοποιεί τους ξενώνες, απάντησε: «Οχι βέβαια. Οι αθλητές που έχουν βρεθεί ντοπαρισμένοι δεν μπορούν να μείνουν μέσα. Και πρέπει κάποιοι να καταλάβουν πως, όσο μεγάλοι αθλητές και αν υπήρξαν, πρέπει να παραχωρούν το δωμάτιό τους σε ένα νέο παιδί».
Αυτές οι εξελίξεις γύρω από τους ξενώνες του Αγίου Κοσμά ήταν αναμενόμενες, καθώς ο προϋπολογισμός των εγκαταστάσεων από τη ΓΓΑ έχει μειωθεί κατά πολύ. Τα 2.500.000 ευρώ πρέπει να καλύψουν τη μισθοδοσία των 65 υπαλλήλων (το 2004 ήταν 130) που αντιστοιχεί σε 2.200.000 ευρώ…
Θέα θάλασσα
- Η τοποθεσία είναι άκρως ειδυλλιακή. Θάλασσα, παραλία, κήπος και λίγο πιο μέσα οι ξενώνες. Ως παραθεριστικό θέρετρο φαίνεται ότι έχουν δει ορισμένοι τους ξενώνες του Αγίου Κοσμά. Ομως μόνο ως τέτοιοι δεν κατασκευάστηκαν, το 2004, προκειμένου να φιλοξενήσουν τους Ελληνες αθλητές στίβου, άρσης βαρών, γυμναστικής και ιστιοπλοΐας, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
- Η διάθεση των δωματίων στους αθλητές γίνεται από τις ομοσπονδίες, καθώς αυτές –θα έπρεπε να– γνωρίζουν ποιοι από τους αθλητές έχουν ανάγκη να διαμένουν στους ξενώνες.
-Συνολικά στον Αγιο Κοσμά υπάρχουν 104 δωμάτια και 12 σουίτες. Από αυτά, 24 δωμάτια και 6 σουίτες έχει ο στίβος, η άρση βαρών 13 δωμάτια και 2 σουίτες, η γυμναστική 13 δωμάτια και 1 σουίτα, η ιστιοπλοΐα 9 δωμάτια και 2 σουίτες, το τζούντο 7 δωμάτια και 1 σουίτα. Τα υπόλοιπα έχουν διατεθεί σε αθλητές και αθλήτριες της πάλης, της πυγμαχίας, των καταδύσεων, του κανόε καγιάκ, του τένις και του μπιτς βόλεϊ.
- Το κόστος παραμονής των αθλητών στους ξενώνες κοστίζει ετησίως περί τα 700.000 ευρώ.
-Με την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας έπαψε να λειτουργεί και το εστιατόριο στους ξενώνες, το οποίο προσέφερε σίτιση στους αθλητές. Ο χώρος όπου στεγαζόταν έχει μετατραπεί σε αποθήκη…
- Εξι χρόνια μετά το άνοιγμα των ξενώνων, εκεί συνεχίζουν να διαμένουν αθλητές που έχουν αποσυρθεί από την ενεργό δράση, αθλητές που έχουν αποκλειστεί με ποινή αποκλεισμού λόγω εμπλοκής τους σε σκάνδαλα ντόπινγκ, αλλά και αθλήτριες που πλέον.
- Στους ξενώνες του Αγίου Κοσμά, δεν υπάρχει κανονισμός για τους αθλητές που διαμένουν. Κάτι που δίνει το… δικαίωμα σε ορισμένους αθλητές φεύγοντας από εκεί να παραδίδουν τα κλειδιά σε συναθλητές τους. Κάπως έτσι χάθηκε και ο έλεγχος για το ποιος διαμένει πού μέσα στον Αγιο Κοσμά!
ΠΗΓΗ:exedrasports
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου